DOGOVOR S MOSKVOM: Barak Obama i Hilari Klinton (foto: Reuters)

Vašington >

Novi ugovor o atomskom razoružanju

Ugovor između SAD i Rusije, koji nasleđuje ugovor START, istekao u decembru, spreman je za potpis. On predviđa da obe strane prepolove strateške sisteme kao što su dugometne rakete, podmornice i bombarderi za daleka rastojanja. Uz to se dodaje i smanjenje razornih atomskih glava za jednu trećinu. Poslednje razlike teksta ugovora su u petak raščistili predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev u toku telefonskog razgovora. Na osnovu definitivne saglasnosti dva predsednika mogu verovatno da potpišu ugovor 8. aprila u Pragu, gotovo u dan tačno posle Obaminog govora u češkom glavnom gradu, kada je kao prvi američki predsednik u istoriji izneo viziju sveta bez atomskog oružja i nagovestio konkretne korake za razoružanje.

Za vreme ženevskih pregovora poslednjih devet meseci je, međutim, ostala diskutabilna verifikacija i kontrola ugovora, kao i odbrambenih planova SAD. Vašington insistira da stanica za kontrolu blizu ruske fabrike raketa Votkinsk treba ponovo da počne sa radom. SAD su posle isteka starog ugovora START početkom decembra morale da napuste stanicu u kojoj je bilo 100 inspektora. Rusija, međutim, odbija da se ona ponovo uspostavi. Rusi su svoju stanicu na srednjem zapadu SAD napustili već pre nekoliko godina. U novom ugovoru takve permanentne stanice za kontrolu više nisu predviđene.

Zbog tog pitanja mogla bi da propadne ratifikacija u senatu SAD za koju je Obaminoj administraciji potrebno 67 glasova i zbog toga bar osam republikanskih senatora. Republikanci su do sada postavili uslov da se u potpunosti zadrže odredbe verifikacije starog ugovora START, i to izričito baš i za kontrolnu stanicu SAD u Vorkinsku.

Ruska vojska je novi ugovor na početku uslovila time da SAD napuste svoje planove odbrane od raketa ili ih u najmanju ruku ograniče. U toku pregovora poslednjih meseci vlada Medvedeva je, doduše, popustila, jer je politički zainteresovana za ugovor sa Vašingtonom. Samo u preambuli novog ugovora će uopšteno biti reči o "povezanosti između ofanzivnog oružja i sistema protivraketne odbrane".

I ta neodređena formulacija bi Obami mogla da bude problem. Ruski pregovarači na osnovu nje smatraju da Moskva ima pravo da otkaže ugovor ukoliko SAD "jednostrano" izgrade sistem protivraketne odbrane sa ciljem da postanu neranjive u odnosu na ruske strateške arsenale.

Ugovor START-2 iz 2002. godine predvideo je smanjenje na maksimalno 1600 sistema nosača sa najviše 2200 atomskih glava. Iako START-2 nije potpisan u senatu SAD, a zatim ni zbog otkazivanja ugovora o antiraketnoj odbrani (ABM) od strane Vašingtona, i nije ratifikovan ni u moskovskoj Dumi, obe strane su ostvarile odredbe ugovora START.

Andreas Cumah


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST