Najveći Sabor folklora >

Zlatni opanak

Koliko juče, a do prošle godine, Sabor folklora Zlatni opanak u Valjevu niko nije brenov’o, pa ni ta vlast. Kad Tijosav prošle godine tražio od grada pare za manifestaciju, samo rekli, mani se. Ali Tijosav na Mani se doneo ‘artiju na kojoj pisalo da predsednik Tadić pokrovitelj, i grad dao nešto para. Kad je lično Predsednik, opet prošle godine, stig’o na Opanak, gde primio jedan mali gips u bronzu opanak, i rek’o da su folklor i ta kultura ključni sadržaji našeg identiteta, moglo se pretpostaviti da će doći do revizije i ostalog redefinisanja kulturnih prioriteta.

I tako bilo, formiran Tim, na čelu sa DS gradonačelnikom, na čelu sa DS direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika, koji definis’o Opanak kao Gradsku kulturnu manifestaciju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, koja će bude prepoznatljiva van granica grada i van granica naše zemlje, i koja će bude nova Guča i novi Egzit. Dakle, Opanak, iza koga stao Tim, održan od 6. do 12. aprila, gde nego u Domu kulture. Malo je reći, ceo grad se upeo da bude jedan Tim, u tu svrhu i nameru, u staroj gradskoj čaršiji imena Tešnjar, po ključnoj zamisli One DS Zavod direktorke, postavljene unikatne u cveće oslikane tezge na koje izložen razni vez, razni med, staklarija, duvan čvarci, brojanice, i ostali identitet. U ocrtane tezge, sem folklorista u defileu, i osem slučajni prolaznici, nije im’o ko pogleda.

A Sabor održan u taj Dom kulture. Na dan zvaničnog otvaranja, u petak, 9. aprila, pred zgradu kulture bilo ti’ folklorista, dva aparata za kokice, i jedan sa majmunče za ko ‘oće da se slika. Unutra sala puna, učesnici programa, dva voda vojske, u prvom redu DS gradonačelnik plus DS direktorka Zavoda. Otvori se scena, ispred postrojeni’ folklorista, u šajkaču i koporan, javi se belosvetski voditelj belosvetskog imena Miša Ćirić – Dobro veče dame i gospodo, veliki pozdrav svima vama i pozdrav celom svetu... Kako ne došla pomoćnica ministra kulture Momirov, sastav pročit’o Gradonačelnik – Dame i gospodo, prijatelji i gosti, dobro došli... Na scenu stupi folklor, jedan, pa drugi, sala se drmala od ti aplauzi. Tako to bilo i bivalo sve do nedelje, tog 11. aprila, u ponoć. Tade, u taj Tadića mlin, za najbolji proglašen ansambl "Abraševića" iz Kragujevca, koji dobio zlatni opanak, devet kila težak, izliven u bronzi. Bilo još manji’ i za razne discipline opanaka, rek’o se i osnivač i organizator Tijosav – U poslednji’ pola veka nije bilo jače konkurencije na jednom mestu...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST