Dunav i Golubačka tvrđava, foto Jovan Eraković

Kulturno mapiranje Dunava (IV) – Vodič niz Dunav >

Dunavske male i velike istorije

Pre nego što uđe u Srbiju, Dunav je već prošao kroz Nemačku, Austriju, Slovačku i Mađarsku. Posle Srbije predstoji mu još nešto manje od 900 kilometara kroz Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Geografski, Srbija mu nekako dođe "na pola puta": od ukupno 2888 kilometara, u našu zemlju ulazi na 1433. kilometru.

Tokom 588 kilometara, koliko teče kroz Srbiju, Dunav je reka krajnosti: od mirne i ravničarske do reke koja se bori sa klisurama; od reke nad čijim rukavcima uživaju ptice do reke pored koje su ginule hiljade ljudi; od mesta razvoja neolitske kulture do mesta na kojem su te i mnoge druge kulture propadale.

Čitave male i velike istorije smeštene su od Bezdana na severu do Radujevca na jugoistoku...


 

Feljton »Dunav«

Četvrti deo ovog feljtona u PDF-u

O Dunavu se može govoriti na različite načine – u geografskom, političkom, ekonomskom, saobraćajnom, privrednom, istorijskom, ekološkom, ali i u kulturnom smislu. "Vreme" je serijom tekstova u nekoliko nastavaka pokušalo da načini svojevrsno kulturno mapiranje Dunava na njegovom toku kroz Srbiju i ukaže na kulturno-istorijske slojeve koji su se u poslednjih osam i po hiljada godina taložili na njegovim obalama. Nadamo se da su ovi tekstovi pomogli boljem razumevanju kako bogate kulturne tradicije čiji smo baštinici tako i našeg današnjeg mesta na kulturnoj mapi Evrope. U četvrtom, i poslednjem delu feljtona, donosimo kratak vodič za putovanje Dunavom kroz Srbiju, i pregled mesta, rezervata prirode, nacionalnih parkova, turističkih, istorijskih i kulturnih znamenitosti koji se nalaze na njegovim obalama.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST