Valjevo >

Vampir i popovi

Negde oko Nove godine, more biti i ranije, u Valjevu je formiran klaster, tako rečeno i zapisano, "Valjevo za vas". U ta osnivačka akta, i tako to, zapisano da je to dobrovoljno, neprofitno udruženje pravnih lica i građana, koje u formi turističkog klastera okuplja članove zainteresovane za zajedničke aktivnosti u vezi sa unapređenjem razvoja turizma Valjeva i regije... Mada postoji budžetska ustanova Turistička organizacija Valjeva – za koju javno rečeno da ne radi ništa, ali joj se i ne moglo ništa jer je na kvoti partije članice Klastera na vlasti – u ovaj Klaster ušle takoreći sve budžetske ustanove kulture, a na čelo stao sami direktor valjevskog Narodnog muzeja, koji, u međuvremenu, i eto avanzov’o u predsednika gradskog Saveta za kulturu.

Prilika za javnu promociju bio februarski Sajam turizma u Beogradu, gde Klaster im’o štand, a ispred štanda lično kartonsku i umetničku maketu vampira Save Savanovića, koji svojom i takom pojavom im’o "skrene pažnju na sve ono čime Valjevo i okolina raspolažu". Nastup ocenjen najvećom peticom, svi se slikali sa vampir Savom, koji, kako rečeno, uz Drakulu, najpoznatiji vampir Evrope. Još rečeno da je vampir Sava uzet za zaštitni znak i taj brend jerbo je junak pripovetke Milovana koji se ubraja u Valjevce Glišića Posle 90 godina.

Ali, ne lezi vampiru, na tu okolnost se javili meštani Zarožja, opština Bajina Bašta, koji uzeli tvrde da to ne može tako, vampir Sava nji’ov, još postoji vodenica u kojoj obitav’o i činio šta je činio. Vampir Sava Savanović se načisto povampirio, čak se, kao Bajinovac i kolumnista, javio i pisac Basara Svetislav, javno komentarišući da se Valjevci manu ćoravog posla oko vampira, te da bi, ako ‘oće promociju, bolje bilo da ture nosoroga u obor, pa da tako idu u vekove.

Međutim, u taj Klaster i to dobilo peticu, sve išlo u korist javne i pun pogodak promocije vampir brenda. A onda se, takoreći ovi’ dana i juče, javila Valjevska eparhija sa saopštenje "Svetlost ili tama", u kome se veli da u vremenu stihije savremene civilizacije treba da se borimo da očuvamo svoj duhovni i nacionalni identitet. U to crkveno Saopštenje još se pita, treba li ismevati srpskog seljaka, i od njega praviti krvopiju, i od onoga što je ostatak folklora i sujeverja praviti brend grada i okoline... I još se u to Saopštenje veli, Crkva opominje i svedoči da laž nije istina, svetlost ne može biti tama... Nemaran i nepromišljen postupak izabiranja krajnje neprimerenog simbola za amblem grada Valjeva može imati dalekosežne posledice. Molimo i prizivamo zdrav razum svih ljudi da ne dozvole besmislu i laži da postoje kroz nepostojeće brendove...

Na sve to i ovo iz Zarožja, u kome postavili i bilbord sa Valjevski umetnički lik vampira, vele i poručuju da komšijama tako i treba kad posežu za tuđim, dok iz taj Klaster anonimno progovaraju da su vampira Savu uzeli samo kao promotera turizma. Najprometnije na FB i ti blogovi, jedni vele Crkva u pravu, drugi da treba da gleda svoja posla i čisti u svome dvorištu. Klaster na vlasti se za sada ne oglašava, biće i ko što biva, dok se drugačije ne naredi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST