Brisel >

Sankcije Iranu su udarac
za ekonomiju EU

Evropska unija je uvela sankcije prema Iranu koje nadmašuju sankcije UN-a i sve prethodne mere koje je EU sprovodila prema ovoj zemlji. S obzirom na to da je Teheran jedan od najvećih trgovinskih partnera, vrlo je verovatno da će time EU naneti ozbiljan udarac svojoj ekonomiji. Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je posle sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu 26. jula da je usvojen paket sankcija prema Iranu koje objedinjuju sankcije UN-a i dosadašnje evropske restriktivne mere prema toj zemlji. Sankcije stupaju na snagu već sutradan i odnosiće se na široki spektar bankarskih poslova, osoba, isporuka, osiguranja, tehnologije prerade naftnih derivata, bez obzira na gotovo izvesne gubitke evropskih firmi koje imaju značajne investicije i poslove u Iranu, više nego što je to slučaj sa američkim kompanijama.

Ovaj paket EU sankcija prema Iranu je najsveobuhvatniji dosad usvojen prema pojedinačnoj zemlji. Izvesno je da će energetski sektor Irana biti najviše pogođen sankcijama – računa se da energetika učestvuje sa približno 80 odsto u ukupnom izvozu i sa više od polovine od ukupnih državnih prihoda. Sankcijama će biti pogođeno 40 viših iranskih zvaničnika, predviđena je zabrana prodaje ili transfera tehnologije, i uvođenje posebne dozvole za transfer novca veći od 52.000 američkih dolara.

Sankcije su uvedene bez obzira na nedavne pretnje i komentare Ahmadinežada: "Da li ste toliko bespomoćni, zar se plašite iranske nuklearne borbe?" Portparol iranske vlade rekao je da novouvedene sankcije EU neće imati "nikakav uticaj", a slično je rekao i Ahmadinežad – "imamo prirodne resurse, a od sankcija će najviše imati štetu EU".

Niko se ne usuđuje da predvidi efektivnost sankcija prema Iranu, zemlji u kojoj su poslovi Revolucionarne garde profitabilni i oslanjaju se na crno tržište. Pa, zašto su onda uvedene sankcije? Prema rečima jednog od evropskih zvaničnika, "jedina razlika između uvođenja i neuvođenja sankcija jeste ta što neuvođenje sankcija znači da se ništa neće desiti".

Robert Makrand


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST