foto: reuters

Automobilska industrija >

Torino ili Kragujevac?

Nakon što je torinski Fijat obelodanio planove o premeštanju proizvodnje dva automobilska modela ("fijat idea" i "lančija muza") iz matičnog grada u Kragujevac, pobunili su se sindikati, ali i italijanski politički vrh. Fijat za sada ne želi dodatno da komentariše svoje poslovne poteze, a za sredu 28. jul, najavljen je sastanak sindikata, predstavnika italijanske vlade i Fijatovih zvaničnika, na kojem bi Serđo Markione, izvršni direktor Fijata, trebalo da objasni odluku koja, za sada i na prvi pogled, odgovara samo Srbima.

Italijanski ministar rada Mauricio Sakoni je rekao da će od Fijata tražiti da garantuje punu proizvodnju u svojim italijanskim fabrikama. Očekuje se da Fijat sa sindikatima u torinskoj fabrici Mirafjore potpiše sporazum kao sa radnicima u fabrici Pomiljano, gde se obavezao na ulaganja od 700 miliona evra ukoliko radnici manje odsustvuju sa posla, bude uvedena treća smena i zabranjeno štrajkovanje u vreme velike potražnje za automobilima.

Pritiscima na Fijat se pridružio i premijer Silvio Berluskoni koji je rekao da bi voleo da kompanije ne prave izbore na uštrb italijanskih radnika.

Đorđo Airaudo, generalni sekretar jednog od najvećih Fijatovih sindikata – FIOM-a, izjavio je da je napad Markionea na sindikate propaganda. Fijat u Srbiji deset godina neće plaćati poreze, dobiće 10.000 evra za svakog radnika i plaćati ga 400 evra mesečno, bez povišica. Da je imao takve uslove u Italiji Markione nikada ne bi premeštao proizvodnju", rekao je Airaudo.

Nije nemoguće ni da je sporna odluka "simbola ne samo Pijemonta već i cele severne Italije", kako je guverner severne italijanske regije Roberto Kota, nazvao Fijat, samo pokušaj ucene italijanskih sindikata. To potkrepljuje i pisanje "Volstrit žurnala" o tome da je vodeći sindikat radnika bivše Zastavine fabrike izrazio sumnje oko Fijatovih planova u Srbiji, jer su, kako je navedeno, Italijani promenili planove tri puta za godinu dana.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije kažu da ne žele da se mešaju u unutrašnja pitanja Italijana. "Gospodin Markione je javno saopštio svoje planove o proizvodnji dva modela u Kragujevcu i mi tu odluku pozdravljamo", kažu u Ministarstvu.

Predsednik Samostalnog sindikata i član Upravnog odbora Zastava automobila Zoran Mihajlović veruje da se u čitavu priču umešala politika, jer da će novi modeli stići – zna se odavno. "Mi smo samo izgovor u prepucavanju između sindikata i poslovodstva, s jedne strane, i poslovodstva i tamošnjih vlasti – s druge", kaže on.

"Pitam se zašto bismo mi u Srbiji na bilo koji način ugrožavali radnike u Italiji, kada je ovde planirana proizvodnja od dvesta do trista hiljada automobila, i koja je u odnosu na fabrike koje Fijat ima u svetu zanemarljiva. U Poljskoj proizvode 500.000 automobila, u Brazilu 700.000, a Fijat planira i investiciju u Rusiji vrednu više od milijardu evra", kaže Mihajlović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST