50. sabor trubača >

Razumevanje Srbije

Domaćin Sabora, unapred nezadovoljan tretiranjem Guče, kako je naglasio, od pojedinih medija, rekao i poručio da Guča ne mora da se voli, ali mora da se poštuje, jerbo ona predstavlja srpsko istorijsko biće, i da o tome mora da se vodi računa

Ovogodišnji sabor trubača u Guči je jubilaran, okrugao i da ne može biti jubilarniji, pedeseti po redu, Šta reći, kad se sve zna. Ajde, informativno da ne može biti informativnije, Sabor će trajati celi’ deset dana, od 13. do 22. avgusta, i u ti deset dana stali, po najavi organizatora, programi koji bili i ranije, plus sve to više i bogatije. Dakle, uz te tradicionalne Budilice u sedam sati ujutro, kad četiri orkestra sa četiri strane Guče sve bude, biće svega redno i po svaki protokol.

A šta jače i jubilarno i specijalno pripremljeno za ovu godinu, evo glavno od toga, prvog dana bude Svečana akademija, a udarni dani i večeri mogli bi biti, i biće, oni sa koncertima Balkanike plus Dragan Kojić Keba, pa Bobana Markovića, Gorana Bregovića, do koncerta Miroslava Ilića, koji peva posle takmičarskog nadmetanja trubača, koje od tri po podne pomereno u večernji termin u subotu pretposlednjeg dana Sabora. Novo i da će biti međunarodno takmičenje trubačkih orkestara, u četvrtak, 19. avgusta. Najavljeni orkestri iz Rusije, Nemačke, Poljske, SAD, Turske, Francuske, Rumunije, te Slovenije i Makedonije. Od starog će biti taj za čuti i videti Ponoćni trubački koncert, petak, 20. avgust, a od novog Veliko saborsko kolo, koje će se nominovati za Ginisa, a koje će se sastaviti istog petka. Staro je i da je generalni sponzor Vlada Republike Srbije, novo da je medijski sponzor Pink, koji će vrši prenose takoreći svakodnevno, a jok Nacionalna televizija, koja, vele, na to nije pristala. Ko će plati koncerte brojnih zvezda ovogodišnjeg Sabora, ne zna se, zna se da je Bregovića pre koju godinu platila Republika Srpska sa Milorad Dodik na čelu, a da Miroslava Ilića ove godine časti NIS. Da se kaže da su, pored NIS-a, generalni pokrovitelji Sabora i Apatinska pivara, "Knjaz Miloš", Dunav osiguranje i Telekom.

Još da se kaže da Guča već odavno brend i svaki drugi znak Srbije, nema te sile koja će sprečiti one koji tamo idu ko na solilo da obave ginisovsko teranje pod šatrama. Nije za džaba Koštunica, kano predsednik Vlade, na licu mesta rek’o, a zna se i ko mu je to šanuo, da ko ne razume Guču, ne razume Srbiju. Pitanje je samo ko će to izdržati Deset dana, i da li će to Guča izdržati. Organizator veli da očekuje milion ljudi, desetine hiljada stranaca. U kontinuitetu sa Koštunica aksiomom i predsaborska izjava predsednika Lučana Slobodana Jolovića,

Domaćin Sabora, koji unapred nezadovoljan tretiranjem Guče, kako naglasio, od pojedini mediji, rek’o i poručio da Guča ne mora da se voli, ali mora da se poštuje, jerbo ona predstavlja srpsko istorijsko biće, i da o tome mora da se vodi računa.

Da se kaže i da se jošte ne zna ko će otvoriti Sabor, odnosno to završno takmičarsko veče, koje pada u subotu, 21. avgusta. Jolović posl’o pozive na sve adrese, i na Prvu adresu, ko će tome odoleti, najavljenom milionu posetilaca, ajde da tipujemo da će se Dačić držati do Tadića, prilika je. A ne bi bilo iznenađenje da se u ti’ deset dana i cela Vlada, bez Premijer, resorno i na licu mesta razvije u strelce.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST