>

Vesti

Obnovljena najstarija škola

Učenici najstarije osnovne škole u Srbiji "Kralj Petar Prvi" nastavu će od 1. septembra pohađati u renoviranim učionicama. Škola, u kojoj je radio Vuk Stefanović Karadžić, na obnovu je čekala punih 40 godina. Rekonstrukcija je počela u junu. Na objektu u Ulici kralja Petra zamenjene su sve instalacije, rekonstruisani sanitarni čvorovi i zamenjena hidrantska mreža za gašenje požara. Sanirana je i vlaga na pojedinim zidovima, promenjene su podne obloge, okrečeni zidovi i urađena kompletna sanacija svečane sale.


Skup slavista tokom septembra

Jubilarni, 40. Skup slavista biće održan od 1. do 20. septembra na Filološkom fakultetu u Beogradu, najavljeno je iz Međunarodnog slavističkog centra.

Tradicionalni seminar srpskog jezika, književnosti i kulture ove godine će okupiti 45 studenata srpskog jezika sa stranih univerziteta iz 18 evropskih zemalja.

Gosti skupa biće studenti slavistike iz Austrije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Italije, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Francuske, Češke i Španije.

Tokom tronedeljnog boravka u Srbiji, za studente slavistike će na Filološkom fakultetu biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture i fakultativne specijalističke kurseve iz savremenog srpskog jezika i književnosti, kao i kurs narodnih pesama i igara.

Učesnici skupa posetiće i Etnografski muzej, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej, Zadužbinu Ive Andrića, Institut za srpski jezik, Maticu srpsku, Institut za srpsku književnost i umetnost i Muzej Kinoteke.

Biće organizovane i posete manastirima Manasija, Tronoša i Hopovo, a predviđen je i obilazak Valjeva i Brankovine, kao i poseta Tršiću.

Održavanje 40. Skupa slavista pomogla su ministarstva prosvete i dijaspore, Skupština Beograda, Zadužbina Desanke Maksimović i Dositejeva zadužbina.


Drugi rok za fakultete

Drugi upisni rok na državnim fakultetima i visokim školama u Srbiji počeće 1. septembra, prijavljivanjem kandidata za studijske programe na kojima je posle prvog, julskog kruga ostalo slobodnih mesta.

Prijave se predaju 1. i 2. septembra, polaganje prijemnih ispita obaviće se 3, 4. i 5. septembra, prema rasporedu na pojedinim visokoškolskim ustanovama, a upis u drugom krugu biće završen do 20. septembra.

Za septembarski rok ostalo je nešto više od 7600 mesta, od kojih budžetskih blizu 2300, a spisak fakulteta i visokih škola koji u julu nisu popunili kvotu objavljen je na sajtu Ministarstva prosvete.

Najviše budžetskih mesta ostalo je na fakultetima Univerziteta u Beogradu (531), zatim na novosadskom univerzitetu (314), niškom (296), kragujevačkom (270), prištinskom (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 161), Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (40) i Univerzitetu umetnosti (3).

Kada je reč o samofinansirajućim mestima, najviše neraspoređenih indeksa ostalo je na Univerzitetu u Novom Sadu (1375), Univerzitetu u Nišu (658), UB (456) i Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici (360).


Novi fakultet u Svilajncu

Sa prvom generacijom brucoša, od oktobra će u Svilajncu zvanično početi da radi Fakultet ekološke poljoprivrede, prvi te vrste u Srbiji.

Osnivanje ove visokoobrazovne ustanove logičan je potez, s obzirom na to da su prvi strani investitori u Svilajncu uložili novac u poljoprivrednu proizvodnju.

Tako će za obrazovane stručnjake biti posla. Kako su prvi strani investitori u opštini Svilajnac novac uložili u proizvodnju kornišona i začinskog bilja, vlasti su shvatile da školovanje mladih treba usmeriti ka poljoprivredi.

Vodilo se računa i o trendovima, pa se došlo na ideju o osnivanju Fakulteta ekološke poljoprivrede, koji će obrazovati stručnjake za proizvodnju organske hrane.

Nastavu će voditi eminentni stručnjaci u ovoj oblasti, a uveliko se radi na pripremi udžbenika koji će se za početak zasnivati na naučnoistraživačkim radovima i stručnoj literaturi iz inostranstva.

Uslovi za rad fakulteta obezbeđeni su u jednom od objekata Poljoprivredne škole. Učionice su renovirane i očekuje se nameštaj.

Da osnivanje ovog fakulteta baš u Svilajncu, koji je nedavno proglašen Centrom stočarstva u organskoj proizvodnji, predstavlja pravi pogodak, pokazuje i interesovanje mladih za studije.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, poljoprivredno dobro ove srednje škole koje se prostire na 120 hektara, moglo bi da postane prvo ogledno polje u Srbiji na kojem će se proizvoditi organska hrana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST