Peking >

Kinesko-japanske veze

Šesti Peking-Tokio forum otvoren je u glavnom gradu Japana baš u trenutku kada bilateralne veze ove dve države doživljavaju vrhunac. Razmena mišljenja između zvaničnika i naučnika iz obe države produbila je međusobno razumevanje i dala novi podsticaj za podizanje bilateralnih veza na neki novi nivo.

Forum se održava od 2005. godine i tokom godina okupljao je važne ličnosti iz vlada i naučnih zajednica dve države, od kojih mnoge imaju izuzetan uticaj na budućnost kinesko-japanskih odnosa. Ove godine na spisku zvanica su i Vang Čen, ministar Državnog saveta za informisanje, Jošiko Sengoku, japanski šef kabinera državnog sekretara, Jasuo Fukuda, bivši premijer Japana, i Čen Haosu, predsednik kineskog Udruženje građana za prijateljstvo sa stranim državama. Ovi primeri dokazuju da dve vlade daju veliki značaj bilateralnim odnosima. Poslednjih godina, međutim, ti odnosi imali su padove. Na sreću, zahvaljujući obostranom trudu, led je otopljen.

Kina je uvek cenila svoj specijalni odnos sa Japanom koji vidi kao strateškog partnera, a ne suparničku stranu ili čak neprijatelja. Kao najbliže komšije i najveći igrači u regionalnim poslovima, obe zemlje zajednički bi trebalo da teže mirnoj koegzistenciji i dugoročnom prijateljstvu.

Platforma poput Peking-Tokio foruma može doprineti osnaživanju kinesko-japanskog prijateljstva kao i regionalnog razvoja, i to na više načina. Izgradiće konsenzus i premostiti razlike. Može da ponudi rešenja i lek za mnoga mučna pitanja koja postoje između ove dve države. Forum će takođe osvetliti važna pitanja uključujući i ono kako dve zemlje mogu doprineti regionalnom razvoju i integraciji i kako mogu bolje koordinirati svoja stanovišta u rešavanju globalnih izazova uključujući i klimatske promene, energetsku bezbednost i izgradnju harmonične azijske zajednice.

Kina i Japan imaju obavezu da podrže regionalni mir i razvoj. Bliska kooperacija će im koristiti i doprineti regionalnom ekonomskom razvoju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST