PETI PUT NAJBOLJI: Nacionalni kostim Tajlanda / fotografije: reuters

Mis univerzuma 2010. >

Balkanski nacionalni kič

Odmah po okončanju takmičenja za Mis univerzuma na internetu su se pojavile liste najšokantnijih nacionalnih kostima. Na svim listama našle su se četiri balkanske lepotice

U Las Vegasu je prošle nedelje održan izbor za Mis univerzuma, američke varijante izbora za Mis sveta. Pobednica je bila mis Meksika, Himena Navarete. Prema propozicijama ovog takmičenja, sve učesnice pojavljuju se i u nacionalnim kostimima. Iako bi se moglo pomisliti da se od devojaka očekuje da se pojave u narodnim nošnjama, to nije tako. Nacionalni kostim na neki način treba da predstavlja zemlju iz koje devojka dolazi i osmišljavanje kreacije prepušteno je zemlji koja šalje devojku na ovo takmičenje.

Odmah po okončanju takmičenja za Mis univerzuma, na internetu su se pojavile liste najšokantnijih nacionalnih kostima. Na svim listama našle su se četiri balkanske lepotice. Za nacionalni kostim mis Kosova je rečeno "nemojte ismevati odeću Keštjele Pepši, ona je naoružana i opasna". Za bikini u bojama šahovnice koji je nosila mis Hrvatske Lana Obad konstatovano je da u njemu ona izgleda kao da je pošla na karneval. Crveno-crni kostim sa krilima koji je nosila mis Albanije Angela Martini trebalo je da oda počast albanskoj zastavi, ali je za njega rečeno da mu je mesto u prodavnici donjeg veša. Za kostim sa perlicama koji je nosila mis Turske Gizem Memik, a koje su joj prekrile pola lica, postavljeno je pitanje da li je inspiracija za njega bila Lejdi Gaga. Iako se nacionalni kostimi koje su nosile predstavnice Srbije i Slovenije nisu našli na svim, već samo na nekim listama najstrašnijih nacionalnih kostima, treba reći da je za kostim naše predstavnice Lidije Kocić rečeno da ona izgleda kao da bi želela da neko proveri sadržinu njene korpe, a za belu haljinu sa odštampanim fotografijama koju je nosila mis Slovenije Marika Savšek konstatovano je da ona u njoj izgleda kao pokretni foto-album. Sastavljači lista nisu se okomili samo na Balkan jer su bili ismejani i nacionalni kostimi Francuske, Velike Britanije i Švajcarske, a Amerikanci nisu poštedeli ni svoju predstavnicu. Za njenu zlatnu kreaciju, za koju je inspiracija bio grb predsednika SAD, rečeno je da glasači to ne odobravaju.

Nagradu za najbolji nacionalni kostim dobio je Tajland. O tome da se izradi kostima koji nosi njihova mis tamo pridaje velika pažnja, govori i to da su pre nego što je sašiven, tamošnji mediji objavili crtež kostima i intervjuisali kreatora. On je objasnio da kostim treba da predstavlja tajlandsku kraljicu-ratnicu i da je za kreaciju bio inspirisan odećom koju nose tajlandski kik bokseri. Ozbiljnost sa kojom se u Tajlandu prilazi izradi nacionalnog kostima očevidno daje rezultate jer je ovo već peta titula za najbolji nacionalni kostim koji je osvojila ova zemlja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

BOGATA KORPA I SLIKE NA IZVOL'TE: <br>Mis Srbije...
  • ...i mis Slovenije
  • NAORUŽANE I OPASNE: Mis Kosova,...
  • ...mis Hrvatske,...
  • ...mis Turske,...
  • ...mis Albanije...
  • ...i mis SAD
  • Mis Tajlanda, izbliza
  • Mis Švajcarske
  • Angola
  • Bahami