Vino i avioni

"Od '4. jula' do Pule"; VREME 1026

Jedna dopuna tekstu Miloša Vasića.

Kada su eksperti Međunarodne banke iz Vašingtona 1977. godine razmatrali projekt "Ćemovsko polje", u Podgoricu (tačnije Titograd) upućen je francuski specijalista za vino i vinogradarstvo Patrik Evelin Simon, koji je degustirao vino, napravio analize, upoređivao vranac s drugim vinima i zaključio: crnogorsko vino zauzima mesto uz sam bok najboljih francuskih vina što se proizvode u okolini Bordoa! Ko ne zna: od možda najpoznatijih crvenih sorti kaberne sovinjona, kaberne frana i merloa, pravi se kupaža za koju je dovoljno samo reći – bordo!

E, u ovom crnogorskom Bordou posetioce čeka iznenađenje: prvo je put kroz vinograde što se iznenada, od jedne trake da se dva automobila teško mogu mimoići, širi tako da bi mu i autoput pozavideo. Uz to, prav je kao strela, pa vozač ne mora ni volan da drži.

Drugo je ponos Plantaža: vinski podrum "Šipčanik". Otvoren je krajem 2007. godine, a projekat je uključio i uređenje okolnog prostora, kao elementa turističke ponude "Vinski put". Podrum se nalazi na dubini većoj od 30 metara. U obliku je tunela dugačkog 356 metara, sa više poprečnih džepova, prosečne širine 13,5 i visine sedam metara, temperatura je, i zimi i leti, između 17 i 19 stepeni Celzijusa, a vlažnost 70 do 80 odsto. U podrumu, na blizu 7000 kvadratnih metara, čuva se, neguje i odležava dva miliona litara vina! U sklopu podruma je i vinoteka sa 28.000 boca vina starih između tri i deset godina. Degustaciona sala, smeštena u jednom od pomenutih džepova ima 200 kvadratnih metara. U podrum, što je u obliku kifle, ukopan usred brda, moguće je ući na jednu, a izaći na drugu stranu.

To su oficijelni podaci. Ne govore o trećem iznenađenju: podrum je smešten u nekadašnjem podzemnom skloništu za avione, onom mestu što je pretstavljalo vrhunsku vojnu i državnu tajnu, iako je svevidećem oku bilo teško sakriti uzletanja i sletanja sa obližnje piste, pardon "autoputa". Elem, kada je Crna Gora postala samostalna država, prvo se odrekla vojnog vazduhoplovstva. Vojske uopšte. Na zadovoljstvo nas što smo u skloništu za migove mogli da degustiramo vrhunski vranac što je proterao avione.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST