Rune i druga pisma

"Ćirilično-latinične peripetije"; VREME 1031

Verujem da sam živi dokaz kako fašizam u bilo kom obliku, pravoslavni fundamentalizam, patriotizam i slični izmi nemaju ama baš nikakve veze sa estetikom ćirilice. Odmereno domaće vaspitanje i pristojnost mi nalažu da se onima koji pišu latinicom obraćam latiničnim pismom, a da na ćirilično pisanje odgovaram ćirilicom. Smatram da minimum opismenjenosti na ovim prostorima podrazumeva poznavanje oba pisma.

Ali, ne lezi vraže, "latiničari" (ovo jeste pežorativno) me uvek nanovo iznenade svojim vrcavim idejama. Od tako naglo probuđene urbane (malo)građanske svesti ponekad znaju da oteknu bubrezi, beli.

Vrhunac autorovog mudrovanja i dovitljivosti stiže u obliku tobože zabrinutosti i ubeđenosti kako će se stranci lakše snalaziti sa latiničnim putokazima i ispisima na srpskom, umesto na engleskom, a sve to umešeno i začinjeno brigom da će vozači gradskih autobusa na okretnici zaboraviti da okrenu tablu na kojoj je ispisan smer kretanja?!

Umišljeno mudrim akrobacijama tu nije kraja. Stiže tvrdnja kako je poželjno i ćirilične nazive ispisivati manjim fontovima, jer oni takvi, nikakvi, zamumuljeni i zakukuljeni, pretpostavljam, izazivaju dodatnu pometnju. Ni Ircima, eto, ne smeta da piju "Guinness" pivo, iako etiketa nije ispisana keltskim runama, valjda. Dotle je stigla emancipovanost u belom svetu.

Da nije u pitanju nepoznavanje materije, nego zla namera autora ove papazjanije, osokoljenog da svojim frustracijama da oduška, stiže nam na kraju u obliku vrhunske poezije: "stare table sa ispisima ulica precrtati i ostaviti dok se svi ne priviknu"? Onda stranci imaju navaliti na takvu meku turizma i kulture, ne pitajući šta košta. Sve jednostavno, jasno, širok Dunav, ravan Srem. Preneće i svojim prijateljima kako je sve vrhunski organizovano, pa da i oni dođu čim uzmognu.

Elem, ovakva vrsta animoziteta prema nečijoj kulturi ponekad može biti znak i težih psihosomatskih poremećaja. Ako su možda u pitanju fobije, lečenje zahteva pravilno dozirano suočavanje pacijenta sa uzrocima istih, a procenat uspešnih terapija obrnuto je proporcionalan broju kasno uspostavljenih dijagnoza.

U međuvremenu, mogu pomoći bifokalne naočare, jača dioptrija gore, slabija dole, amber stakla za pojačan kontrast.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST