Nemačka, Gorleben >

Šetnja sa nuklearnim otpadom

Posle skoro dve nedelje blokiranja lokacije za skladištenje nuklearnog otpada, policija je rasterala hiljade demonstranata iz oblasti severne Nemačke i omogućila da 11 kontejnera sa nuklearnim otpadom stigne na željenu destinaciju. Naime, 123 tone nuklearnog otpada stiglo je u skladište u mestu Gorleben u utorak ujutru nakon što je policija rasterala hiljade antinuklearnih aktivista sa puteva i iz okolnih šuma gde su se okupljali. Najmanje tri hiljade demonstranata izvelo je akciju blokade prilaznih puteva koja je trajala 44 sata, među njima je bilo i visokokotiranih političara kao što je Klaudija Rot iz Zelene stranke.

U mestu Danenberg, gde je najpre trebalo da stigne nuklearni otpad pre nego što se konačno uskladišti u Gorlebenu, aktivisti Grinpisa pokušali su da blokiraju železničku stanicu. Dvoje "grinpisovaca" pokušalo je da odloži transport nuklearnog otpada tako što su se uvaljali u blok sa cementom, što je transport odložilo za 11 sati. Policija nije mogla brzo da ih oslobodi iz cementa, a da ih pri tom ne povredi. Problematična isporuka poslata je iz severne Francuske vozom u petak uveče, da bi je odmah potom prvi aktivisti zaustavili još na pruzi. Narednih dana je angažovano oko 16.000 policajaca koji su sklanjali demonstrante sa pruge i prilaznih puteva.

Međutim, lideri koji se zalažu za "građansku inicijativu" protiv nuklearnog otpada oglasili su se posle uspešne transakcije na konačnu lokaciju. Naime, uočili su da je pokret protiv skladištenja nuklearnog otpada bio "veoma uspešan", što bi značilo da je to jasan signal vladi da njena politika, kad je reč o nuklearnom otpadu, ne može dalje da se sprovodi.

U međuvremenu, minhenski Süddeutsche Zeitung izvestio je da Nemačka ima dogovor spreman za potpisivanje o isporuci nuklearnog otpada iz starih atomskih skladišta iz istočne Nemačke u Rusiju. Po njihovim tvrdnjama, 951 element nuklearnog goriva iz naučno-istraživačkih centara u istočnoj Nemačkoj, gde su privremeno uskladišteni 2005, biće isporučen atomskom kompleksu Majak na Uralu na reprocesiranje. Taj otpad bi, prema pisanju lista, ostao tamo na neodređeno vreme.

Endru Boven, Rob Tarner


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST