TV manijak >

Skoro džabe

Ovo su kažu godine ekonomske krize, pa se televizije dovijaju na različite načine kako da popune praznjikave budžete. Setite se, pre nekoliko godina imali smo one nebulozne kvizove gde su gledaoci dopunjavali reči dok ih je voditeljka mazno pozivala da baš oni budu ti koji će joj dati najdužu.... reč! Posle su penzioneri trošili svoje crkavice na telefonske pozive sa tačnim odgovorima na pitanja – koliko vidite trouglova?, ili – šta je skrivena reč? Povremeno je čak bilo potrebno ograničiti broj uključenja, jer je na kraju meseca stizalo otrežnjenje u obliku telefonskog računa.

Po pravilu, u ovakvim emisijama imate tv-cicku koja vas loži. Potrebno je samo da se javite, a ona će satima pred vama uzdisati, naređivati, ubeđivati i konačno mahati najvećim novčanicama u opticaju. Ništa ne deluje toliko ubedljivo kao kombinacija ženske i love koji mašu sa malog ekrana. Setite se samo SMS licitacija kojima je promovisan "punto nacionale", odnosno pre toga "zastava 10". Pokazalo se da je grupa kompjuteraša provalila sistem i pokupila ozbiljne pare. Voleo bih da znam tačan epilog SMS prevare, tek da čujem kako je pravda pobedila i da se zločin ne isplati.

Ono što je bilo moguće primetiti jeste svojevrsno pomodarstvo u regionu. Čim se na nekoj od televizija u Hrvatskoj ili BiH pojavi TV kviz-mamipara, možete biti sigurni da ćete za mesec-dva gledati srbijansku verziju. U tom smislu je tačka susreta već više od godinu dana, sarajevska televizija OBN. Tamo su se direktno prepleli estradni uticaji Zagreba i Beograda. Voditelji se trude da oponašaju zagrebački govor, TV prognozu vodi ovdašnja starleta (golišava Lana), intervjue radi Vanja Bulić (koji i smišlja seksi prognoze za Lanu), a neprikosnovena zvezda Red Carpeta je Jelena Karleuša.

Sve u svemu, OBN je nalik estradnom rahmetli YUTEL-u. Kada bolje razmislim, Goran Milić bi super pasovao u tom konglomeratu. Jedna moja drugarica, gle slučaja, gle sevdaha, imenom Emina, kaže kako OBN televizija izgleda kao da im je svaki dan Nova godina. Takođe, nemoguće je ne zapamtiti imena voditelja jer bukvalno iste voditelje gledate iz emisije u emisiju. Prvo vode regionalno rok takmičenje "Rat bendova", pa "Crveni tepih" i na kraju tok-šou "Dejana Rosuljaš". Dotična gospođica je siva eminencija, miss OBN i šire, ili TV Katica za sve.

Moja omiljena emisija na televiziji gde je vreme stalo na 31. 12. ovih dana je "TV Aukcija". Opet cicka, ali gle čuda, sa čekićem u ruci. Ona nam prvo predstavi proizvod, recimo digitalni fotoaparat koji "vrijedi brat bratu 200 konvertibilnih maraka". Početna cena je 5 maraka i tu počinje šou, jer nam voditeljka kaže da pozovemo i pritisnemo 1, čime potvrđujemo svoju ponudu. Cena postepeno raste, vreme curi, i konačno, fotoaparat bude prodat za 8 KM. Moram reći da poziv iz bilo kog entiteta (ili mreže) košta oko 3 do 4 KM. Dakle, jasno je da kada voditeljka tri puta čukne čekićem, OBN zaradi pristojne pare, a nekom se posreći pa kupi aparat za ništa. Kao kasa uzajamne pomoći u doba samoupravljanja. Vidljivo je da danas gledaoci OBN-a licitiraju sa 3 mreže (BH Telekom, Telekom Srpske i gle čuda Mostar HT). Dakle, u pogledu mobilnih, imamo treći entitet, što je novost, jer nacionalni operater predstavlja važan znak nezavisnosti. Setite se samo Kosovskog Telekoma.

Naizgled, ova emisija samo nastavlja niz TV prevara, koje postoje uvek i svuda. Kod nas reč "aukcija" ima dodatno, tranziciono značenje. Srbija je zemlja sumnjivih privatizacija, koje su često vršene u aukcijama. Setite se samo fantastičnog TV serijala "Ko daje više" na TV B92, gde je praktično pred kamerama privatizovana većina društvenih preduzeća u Srbiji. Oni koji bolje pamte, setiće se mutnih tipova sa onim tablicama u rukama, čijim dizanjem je vršena licitacija. Ponekad kupci nisu ni znali šta kupuju, a okolo se motala gomila savetnika, konsiljera i investitora. Neki od gubitaša su kupljeni za 1 evro (plus dugovi), baš kao na "TV Aukciji" na OBN. Pitam se zato, kako će izgledati naše izdanje "Aukcije", ili preciznije, šta li ćemo ovog puta da kupujemo ili prodajemo?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST