In memoriam >

Branislav Cole Kovačević

U 57. godini života, u utorak 14. decembra, iznenada je preminuo u svojoj kući Branislav Cole Kovačević, osnivač i predsednik Koalicije za Šumadiju, član predsedništva DOS-a, narodni poslanik DOS-a 2000, direktor privatnog preduzeća "Scena" iz Kragujevca i glavni urednik portala Šumadijapress.

Cole Kovačević je rođen 1. maja 1953. u Valjevu, ali je ceo život proveo u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, i studirao na Ekonomskom fakultetu. U Beogradu je završio Fakultet dramskih umetnosti na odseku organizacije scenskih delatnosti. Osamdesetih je radio u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru kao organizator, urednik programa i umetnički direktor, ali je, zbog opozicionog delovanja, izbačen s posla. U redakciji "Vremena" živo je sećanje na jednu od naših prvih promocija, među prilično očajnim tadašnjim malobrojnim pristalicama našeg nedeljnika, jednog sivog popodneva u jesen godine 1990. na tribini u Coletovom SKC-u, u bivšoj Učiteljskoj školi u Kragujevcu, dok je vladala atmosfera u kojoj je usijano javno interesovanje bilo usmereno ili na Slobodana Miloševića ili na Vuka Draškovića, koji je tog dana držao miting, tamo dole kod Krsta.

Nakon uvođenja pluralizma 1990. godine Cole Kovačević je organizovao tribinu sa predstavnicima dvanaest novoosnovanih stranaka u Srbiji, a avgusta 1991. organizovao je, jedini u Srbiji, Koncert za mir, uz učešće pevača i glumaca sa teritorije cele ex-YU.

Kao nestranačka ličnost, bio je član koalicije DEPOS i Koalicije Zajedno. Sa pokojnim profesorom Ivanom Đurićem, pokrenuo je u Parizu Pokret za demokratske slobode, a potom 1997. godine osnovao je stranku Liga za Šumadiju – Koalicija Šumadija, čiji je bio predsednik. Sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Reformistima Vojvodine, SDU, Sandžačkom demokratskom partijom i Savezom vojvođanskih Mađara, 1998. godine osniva Savez demokratskih partija i postaje njegov koordinator. Savez demokratskih partija, posle osnivanja Demokratske opozicije Srbije DOS, postaje njen kolektivni član.

Pisao je i režirao nekoliko pozorišnih predstava, a na scenu najstarijeg srpskog pozorišta, Knjaževsko serbskog teatra "Joakim Vujić", gde je godinama igrao njegov otac, karakterni glumac Ljuba Kovačević, postavio je sopstveni tekst Balkan boy...

Zavesa se iznenada spušta. Tišinu prekida tihi aplauz. Zbogom, Cole.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST