Stokholm >

Bomba na slobodu govora

Bilo je samo pitanje vremena kada će bombaši-samoubice početi da deluju u Evropi. I sada su krenuli u najmanje još jednu fazu rata – borbu protiv slobode govora, na koju je Zapad do sada malo obraćao pažnju.

"Sada je stvorena islamska država. Mi postojimo ovde u Evropi i u Švedskoj. Mi smo realnost", rečeno je u audio-poruci na arapskom i švedskom jeziku poslatoj švedskoj novinskoj agenciji TT desetak minuta pre nego što je u subotu džihadista detonirao sebe u prvoj od dve eksplozije u centru Stokholma; ranjene su dve osobe. Da je druga eksplozija u centralnom delu Stokholma uspela, to bi bila katastrofa, rekao je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, naglasivši da je ovo "vrlo zabrinjavajuće".

Namera je bila izazivanje katastrofe. "Sada će umirati vaša deca, vaše kćerke i vaše sestre kao što umiru naša braća, sestre i deca", poručili su teroristi TT-ju. Ali, čemu izazivanje katastrofalnog ishoda na ulicama Stokholma? "Naša dela govore za sebe", kaže se u poruci, "sve dok ne prestanete da vodite rat protiv islama i ponižavate Proroka i podržavate svinju Vilksa". "Svinja Vilks" je Lars Vilks, švedski karikaturista, koji je odgovorio na pretnje posle objavljivanja karikature proroka Muhameda u danskim novinama tako što je objavio svoju karikaturu Muhameda – nacrtao ga je kao psa sa glavom čoveka. Posle toga, bio je obeležen kao meta. Napadnut je prošlog proleća, a džihadisti su pokušali i da spale njegovu kuću.

Novi razvoj događaja u svetom ratu protiv Zapada je zapravo novo poglavlje u džihadu – rat protiv slobode govora. Džihadisti poput Tajmura Abdulvahiba al Abdalija, bombaša samoubice koji se razneo u Stokholmu, žele da kazne zapadne zemlje – čak i opuštenu, multikulturalnu Švedsku – zato što se usudila da dozvoli slobodu izražavanja mišljenja o proroku, koju njegovi sledbenici smatraju uvredljivom. U međuvremenu, Organizacija islamskih konferencija (OIC), koja okuplja 57 islamskim zemalja, pokušava da ubedi UN u to isto: da zaborave zašto su se nekada pre svega zalagali za zaštitu slobode govora, ili da ignorišu činjenicu da je sloboda govora oružje protiv tiranije, da ne bi uvredili islam.

Robert Spencer


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST