Pjongjang >

Šta sledi na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja sugerisala je da bi mogla da dozvoli Ujedinjenim nacijama da ispitaju obogaćivanje uranijuma u Jonbjon atomskom kompleksu, što je mogući kompromisni korak nakon eskalacije tenzija sa Južnom Korejom.

U ponedeljak je Južna Koreja sprovela vojnu vežbu na ostrvu uz zapadnu obalu koje deli dve Koreje. Vojska sa severa je rekla da Južna Koreja nije vredna reagovanja.

Kada je poslednji put Južna Koreja izvodila vežbe sa ostrva Jeopjeong, Pjongjang je granatirao ostrvo i ubijeno je četvoro ljudi, što je najgori napad na južnokorejsku teritoriju od kada je 1953. završen Korejski rat.

Sever obično izvodi agresivne akcije kako bi naterao SAD i Južnu Koreju da sednu za pregovarački sto gde očekuju da će dobiti pomoć ako obećaju lepo ponašanje.

Analitičari kažu da je malo verovatno da će Sever da preduzme još jedan napad. Vojni akt poslužio je da učvrsti vladavinu dinastije Kim, dok ostareli Kim Džong Il od svog mlađeg sina Kim Džong Una pravi gvozdenog vođu.

Najverovatnije je da će njegov sledeći potez biti da izvede artiljerijsku vežbu ili eventualno testiranje projektila kratkog dometa u svojim vodama na zapadnoj obali. Osporavana Severna granična linija, sačinjena od strane Ujedinjenih nacija na kraju Korejskog rata 1950-1953. bez saglasnosti Severne Koreje, predstavlja glavno žarište. U protekloj deceniji bilo je tamo nekoliko pomorskih sukoba, mnogi životi su izgubljeni i mnogi brodovi potopljeni. Očekujte još nasilja u toj oblasti, uključujući i pomorske okršaje.

Druga moguća akcija Severne Koreje u narednih nekoliko meseci uključuje sprovođenje proba projektila dugog dometa, a treća nuklearne probe.

Pored toga, incidenti u 2010. pokazuju da je Sever spreman da sprovede vrlo drske i oštre akcije, a analitičari se slažu da se ukupan nivo pretnji podigao.

Za sada, Sever će verovatno sačekati da vidi da li njihove najnovije mere, kao što je ponovno uključivanje u međunarodne razgovore, daju rezultate pre nego što naprave drugi agresivan potez. Takođe, biće obazrivi na svaki odgovor koji dođe sa Juga, gde javnost poziva na oštriju odmazdu.

Džeremi Lorens


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

"Meridijane" priredila Jelena Jorgačević