>

Poslovne vesti

Pomoć deci

Novogodišnja donacija kompanije Vip mobile

Zvučni semafori za decu oštećenog vida u Zemunu, Kragujevcu, Nišu, Čačku i Valjevu

Projekat će biti realizovan sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike, uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i socijalne politike. Partner u izradi poligona u specijalnoj školi za decu sa oštećenim vidom "Veljko Ramadanović" u Zemunu je Gradski sekretarijat za saobraćaj.

Kompanija Vip mobile već tradicionalno za novogodišnje praznike pomaže decu sa posebnim potrebama. Ove godine Vip će se odreći dela prihoda od SMS poruka koje korisnici pošalju tokom novogodišnje noći i usmeriti sredstva za nabavku zvučne semaforske signalizacije u pet gradova Srbije, koja će olakšati samostalno kretanje dece oštećenog vida. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike, uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i socijalne politike.

U Zemunu, zajedno sa Gradskim sekretarijatom sa saobraćaj Beograda, Vip će opremiti poligon u specijalnoj školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" koji će se koristiti za njihovu obuku u samostalnom kretanju. U okviru poligona biće izgrađen pešački prelaz sa simulatorom rada semafora na kome će se, kroz realne situacije u saobraćaju, slepa i slabovida deca učiti kako da ih razumeju i savladaju.

Na prometnih pet raskrsnica u Kragujevcu, Nišu, Čačku i Valjevu biće postavljeno 26 govornih uređaja za slepe i slabovide koji emituju govornu poruku o nazivu ulice za vreme zelenog svetla za pešake i zvučni signal za vreme trajanja zabrane prelaska ulice. Raskrsnice su odabrane na predlog članova Udruženja slepih Srbije, a opremu proizvodi i montira Pupin Telecom.

Vip je aktivirao i humanitarni broj 2001, putem kojeg svi Vipovi korisnici slanjem SMS poruke u vrednosti od 50 dinara, do 15. januara, mogu da daju doprinos nabavci dodatnih zvučnih semafora.

U okviru ovogodišnje donacije, više od 700 zaposlenih u Vipu priprema lične poklone koji će biti uručeni mališanima o kojima brine Udruženje samohranih roditelja Srbije.

Podsećamo da je Vip mobile prošle godine, takođe u saradnji sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike, u okviru novogodišnje donacije opremio senzornim sobama četiri ustanove za decu sa posebnim potrebama u Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Jagodini. Praznična donacija 2008. godine bila je usmerena na opremanje dečijih domova širom Srbije u skladu sa predlozima Ministarstva rada i socijalne politike.


Rusi i "Naši"

Deca Bujanovca i Medveđe dobila paketiće NIS-a

Deca Bujanovca i Medveđe dobila su novogodišnje paketiće u humanitarnoj akciji za decu sa ugroženih područja, koju je Naftna industrija Srbije (NIS) sprovela zajedno sa humanitarnom organizacijom "Naša Srbija".

NIS je umesto novogodišnjih poklona za poslovne partnere, pripremio 600 novogodišnjih paketića sa igračkama i podelio ih deci na svečanostima u Domu kulture u Bujanovcu i predškolskoj ustanovi "Mladost" u Medveđi.

Dodela prazničnih paketića rezultat je saradnje kompanije NIS sa "Našom Srbijom", ostvarene u okviru dobrotvorne akcije "Pošaljite čestitku prijateljstva", koju kompanija NIS podržava iz godine u godinu u okviru svoje društvene odgovornosti.

"NIS kroz svoje programe društveno-odgovornog poslovanja maksimalno ulaže u razvoj najmlađih, i to je za nas u kompaniji uvek posebno zadovoljstvo. Želeli smo da u vreme praznika podsetimo sve na plemenitost darivanja i na sreću koju možemo priuštiti najmlađima. Nadamo se da ćemo tako preneti poruku prijateljstva i humanosti, kao i da će ostale kompanije slediti naš primer", poručio je Kiril Kravčenko, generalni direktor kompanije.


Inkluzivna edukacija

Dobar život za svako dete

Seminar pod nazivom "A good life for every child" održan je u četvrtak 16. decembra 2010. u zgradi Delta Holdinga u Beogradu, u organizaciji Delta Humanitarnog fonda, Švedskog instituta za asistivne tehnologije i Ambasade Švedske, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike. Na seminaru su prezentovane asistivne tehnologije namenjene osobama sa različitim oblicima invaliditeta, a ciljna grupa ovog predavanja su ustanove socijalne zaštite koje zbrinjavaju decu sa invaliditetom, udruženja osoba sa invaliditetom, nevladine organizacije, specijalne škole i HR službe. Više od sto učesnika seminara imalo je priliku da se upozna sa tehničkim pomagalima namenjenim deci sa invaliditetom koja im pomažu u svakodnevnim aktivnostima. To su specijalna kolica, pomagala za sedenje, hodanje, komunikaciju i upotrebu računara. Predstavljena je i DATATEK kompjuterska igraonica za decu koja nisu naučila da čitaju i pišu, kao i načini komunikacije sa osobama sa autizmom i intelektualno-mentalnim invaliditetom.

Seminar su otvorili ambasador Švedske Krister Asp, direktor Švedskog instituta za asistivne tehnologije Jan Grulund, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku, Vladimir Pešić, uz prisustvo savetnika predsednika Republike za pitanja osoba sa invaliditetom Predraga Jeličića i domaćina seminara, direktorke Delta Humanitarnog fonda Ivane Mišković Karić.

Delegacija sa Švedskog instituta za asistivne tehnologije boravila je nedelju dana u Beogradu i održala treninge za zaposlene u domovima, školama i udruženjima koji brinu o deci sa invaliditetom.


Humanitarne akcije

Dvadeset jelki i 20 uspešnih godina

I ove godine akcija ukrašavanja novogodišnjih jelki u hotelu Continental organizovana je od 13. do 17. decembra. Deca iz domova za decu bez roditeljskog staranja i domova i škola za decu sa invaliditetom iz cele Srbije, uz pomoć vaspitača i poznatih ličnosti, ukrašavala su jelke ukrasima koje su sami izradili u svojim radionicama. Žiri u sastavu Ivana Mišković Karić, Ivan Tasovac, Jelisaveta Bijelić, Olivera Kovačević i Kiki Lesandrić, na svečanosti održanoj 20. decembra, izabrali su najlepše okićene jelke i svim učesnicima podelili poklone. Za najlepšu jelku žiri je izabrao onu koju su ukrasila deca iz škole "Milan Petrović" iz Novog Sada, drugu nagradu dobila je jelka dece iz Doma za decu i omladinu "Spomenak" iz Sremske Kamenice, a treću nagradu jelka koju su okitila deca iz Doma za decu sa oštećenim sluhom. Svi timovi koji su učestvovali u akciji dobili su na poklon fotoaparate i slatke pakete, a tri prvoplasirana tima nagrađena su računarima i slatkišima. Ukrašeno je 20 jelki koje simbolizuju 20 uspešnih godina poslovanja Delta Holdinga.

U ovoj akciji učestvovala su deca iz ustanova: Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Sremčica, Dom za decu «Dragutin Filipović Jusa», Dom za decu «Kolevka» Subotica, MNRO Stari grad, Osnovna škola «Anton Skala» Beograd, Dom za decu «Drinka Pavlović», Dom za decu «Moša Pijade», Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik, Osnovna škola «Sava Jovanović Sirogojno», Dom za decu «Jovan Jovanović Zmaj», Prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece, Dom za srednjoškolsku i studentsku decu i omladinu, ŠOSO «Anton Skala» Stara Pazova, Dom za decu i omladinu «Jefimija» Kruševac, Dom za decu i omladinu «Spomenak» Pančevo, Dom za decu i omladinu «Duško Radović» Niš, Ustanova za decu i omladinu SOS «Dr Milorad Pavlović» Sremska Kamenica, KEC MNRO, Dom za decu i omladinu «Miroslav Mika Antić» Sombor, ŠOSO «Milan Petrović» Novi Sad, Dom za decu i omladinu «Vera Blagojević» Banja Koviljača.


Ekološke inovacije

"Pametni servisi" prvo za Pančevce

Grad Pančevo, Telekom Srbija i Ericsson potpisali su 22. decembra protokol o saradnji kojim će građanima Pančeva biti omogućeno korišćenje "pametnih servisa" – ecoBus i busTracker. Ovi servisi pružaju mogućnost da u svakom trenutku i na svakom mestu građani provere kvalitet vazduha u gradu i poziciju autobusa u javnom saobraćaju.

EcoBus je servis koji na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu ili internet stranici u realnom vremenu prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, pritisku ili vlažnosti, dok servis busTracker na mapi grada pokazuje tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila. Pančevo, kao jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, odabran je za polaznu tačku u realizaciji ovog projekta, u nastojanju da se promeni svest i odnos prema životnoj sredini i da se poboljša kvalitet svakodnevnog života građana.

"Inovativnim rešenjima navikavamo građane na dodatne udobnosti, na koje ranije nisu mogli da računaju. U saradnji sa vodećim telekomunikacionim kompanijama, Telekom Srbija taj koncept kvalitetnijih uslova života proširuje sa pojedinačnih korisnika na domove i cele gradove koji će ubuduće zajedno činiti mrežu pametnih servisa u službi građana", rekao je Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija.


Dobrovoljni penzijski fond

Rast poverenja i imovine

Imovina Raiffeisen FUTURE (RFF) Dobrovoljnog penzijskog fonda uvećana je za čak 58 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tako je RFF zauzeo 10,47 odsto tržišta i ostvario najveći rast u industriji dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Srbiji. Uprkos lošem ambijentu za investiciona ulaganja, nelikvidnosti domaćeg tržišta i daljeg pada životnog standarda građana, Raiffeisen FUTURE je u 2010. ostvario i prvu milijardu dinara vrednosti imovine fonda. Takođe, rast investicione jedinice (IJ) od početka poslovanja beleži konstantan rast, pa je od početne vrednosti od 1000 dinara, početkom decembra 2010. dostigla 1.539,57 dinara. Uvećanjem vrednosti IJ za 54 odsto RFF je na vodećoj poziciji u ovoj industriji.

Raiffeisen FUTURE danas ima 15.200 članova, a od 1. januara 2011. ulazna naknada će biti smanjena sa tri odsto na 2,7 odsto. RFF svojim klijentima izaći će u susret i tako što će minimalni mesečni doprinos iznositi 500 dinara. U 2011. godini RFF će u saradnji sa Raiffeisen bankom nastaviti intenzivnu edukaciju građana o potrebi finansijskog planiranja budućnosti.


Srbi i Grci

Na drugom mestu

Na Forumu o grčko-srpskoj ekonomskoj saradnji, održanom 13. decembra u Privrednoj komori Srbije, Georgios Papanastasiou, predsednik IO Alpha Bank, istakao je da su grčke banke, a među njima i Alpha Bank sa investicijom od 152 miliona evra, koliko je uloženo u privatizaciju Jubanke, doprinele da se Grčka plasira na drugo mesto po nivou stranih investicija u Srbiji.

Od ulaska na srpsko tržište 2002. godine i privatizacije Jubanke 2005. godine, Alpha Bank je konstantno ulagala u poboljšanje performansi poslovanja. Broj filijala je udvostručen, a sistem koji je preuzet privatizacijom Jubanke 2005. godine znatno je unapređen kako bi Alpha Bank bila spremna da se izbori sa izazovima sa kojima se suočava ceo bankarski sektor.

Osim ulaganja u poslovanje, posebno su važna ulaganja u lokalnu zajednicu. Investicije u društveno odgovorno poslovanje Alpha Bank ne usmerava samo u jednokratne donacije, već nastoji da obezbedi dugoročno finansiranje projekta.

ALPHA BANK, osnovana 1879. godine, jedna je od vodećih bankarskih i finansijskih grupacija u regionu Jugoistočne Evrope (Grčka, Srbija, Kipar, Rumunija, Bugarska, Albanija i BJR Makedonija), a od početka 2008. Alpha Bank posluje i na tržištu Ukrajine. Alpha Bank nudi široku paletu svojih proizvoda i usluga stanovništvu, malim i srednjim preduzećima i privredi. ALPHA BANK je prisutna na srpskom tržištu od 2002. godine. U februaru 2005. kupovinom Jubanke A.D. Beograd, Alpha Bank ulazi u prvih deset banaka na domaćem tržištu.


Voda i mleko

Rosa pomogla razvoj prve banke humanog mleka u Srbiji

Prva banka humanog mleka u Srbiji i regionu dobila je najsavremeniju medicinsku opremu i dostavno vozilo za prikupljanje mleka zahvaljujući uspešno realizovanoj petomesečnoj kampanji koju je Rosa voda pokrenula sa Institutom za neonatologiju. Kampanja, koja je imala i edukativni karakter, rezultirala je time da je udvostručena količina prikupljenog mleka, a broj majki koje su donirale mleko porastao je čak deset puta u odnosu na prethodnu godinu. Više od 20.000 ljudi podržalo je ovaj projekat na različite načine, čime je ostvaren cilj da se podigne svest građana, posebno trudnica i majki, o značaju doniranja humanog mleka.

Kampanja koja se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, trajala je od juna do novembra ove godine i u tom periodu od svake prodate flaše Rosa vode od 1,5 litara odvajana su sredstva za pomoć daljem opremanju i razvoju prve banke humanog mleka. "Zahvaljujući partnerstvu sa Rosa vodom, sve veći broj beba dobija najbolju i, za njih, najzdraviju hranu – majčino mleko, a Banka humanog mleka dobila je potrebnu medicinsku opremu, koja nam umnogome olakšava uslove rada. Ono što nas dodatno motiviše da nastavimo sa predanim radom jeste činjenica da je naša banka mleka u oktobru postala članica Evropske asocijacije banaka mleka. To je međunarodno priznanje za sav trud i napor koji svi zajedno ulažemo, kako bi bebe na Institutu dobile najadekvatniju brigu i negu, ali i priznanje za trud svih humanih ljudi koji su kupovinom Rosa vode doprineli da što više beba u Srbiji bude sito", izjavila je direktorka Instituta za neonatologiju Niveska Božinović-Prekajski.

Na Institutu za neonatologiju svake godine se zbrine više od 1000 prevremeno rođenih i beba sa ozbiljnim zdravstvenim problemima iz cele Srbije. Upotreba humanog mleka u njihovoj ishrani od suštinskog je značaja za prevazilaženje problema nezrelosti organa i u određenoj meri utiče na kvalitet preživljavanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST