Hleba i pravde

"Šta će biti parola na izborima"; VREME 1045

Mislim da je u analizi buduće kampanje i njihovog ishoda mnogo više trebalo uzeti u obzir i socijalno-ekonomske učinke u radu sadašnje vlade. Razlog je vrlo jednostavan – socijalno-ekonomske teme (životni standard, mogućnost zapošljavanja. . . ) ključne su teme kojima su zaokupljeni građani, a samim tim one i određuju kako njihov stav prema onome što su akteri učinili i čine, nudeći i projekciju budućih očekivanja koja će obeležiti buduću kampanju.

Druga tema koja će biti mnogo korišćena jeste borba i uspeh u borbi protiv korupcije, monopola i klijentilizma u ekonomsko-političkoj sferi, što je u tekstu samo delimično pomenuto, a meni se čini da će biti važna tema koju će koristiti i vlast i opozicija.

Kosovo i EU kao teme više će služiti za stranačko-lidersko nadmetanje, ali sumnjam da će biti središnje teme prilikom izjašnjavanja građana. Ovo posebno važi u svetlu činjenice što osim LDP-a i SPO-a nema stranaka koje imaju suštinski različite stavove o Kosovu. Ma kako izgledalo čudno i veštački, slogan "I Kosovo i EU" još važi kao političko-retoričko mesto u javnim debata, a i jako je utisnut u svesti građana, tako da ne vidim prostor za bilo kakvo političko poentiranje po tom pitanju koje bi moglo nuditi prevagu.

Sledeći izbori će se baviti učincima Cvetkovićeve vlade, kredibilitetom kandidata za državne funkcije i konkretnim rešenjima za socijalno-ekonomske i predlozima vezanim za odlučnu akciju protiv kriminala i korupcije.

Po pitanju Haga, Kosova i EU, postoji retorička i značajna, pitanje je koliko autentična, saglasnost i tu nema prostora za nadmetanje. Stvari će se prelamati po pitanjima političke, pravne i socijalno-ekonomske pravde i pitanjima konkretnih rešenja da veoma nepodnošljiv život postane podnošljiv. Uzimajući u obzir očekivanja građana registrovana u svim anketama, teške socijalno-ekonomske okolnosti i visok nivo korupcije i organizovanog kriminala, mislim da će parola sledećih izbora biti "Hleba i Pravde".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST