foto: tanjug

Francuski bez muke >

Diplomate u klupe

Iako francuski već neko vreme nije dominantan jezik svetske diplomatije, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova i državnoj upravi moraće da ga nauče ukoliko žele da se bave međunarodnim, a naročito evropskim poslovima. Ovo proizlazi iz memoranduma koji su početkom nedelje potpisali ministar Vuk Jeremić, ambasador Francuske Zavije Denio i belgijska ambasadorka Deniz de Hauer.

Memorandum je potpisan u okviru programa međunarodne organizacije "Frankofonija" kojim se omogućava višegodišnja nastava francuskog za oko četiristo državnih službenika Srbije u Francuskom kulturnom centru. Ambasador Denio rekao je da ovaj sporazum "približava Srbiju Evropi", te da će pomoći našim činovnicima da savladaju "Aquis communitaire", zajedničke pravne norme Evropske unije. Ambasadorka Belgije, zemlje u kojoj je francuski (pored flamanskog i nemačkog), jedan od tri zvanična jezika, podsetila je da se svi radni sastanci u organima EU održavaju na engleskom i francuskom, a da se transkripti tek naknadno prevode na jezike ostalih članica Unije.

"Što više ljudi u Srbiji, a pogotovo u državnoj administraciji, bude govorilo francuski, to će pre srpski postati jedan od zvaničnih jezika EU u trenutku našeg pristupanja u članstvo", rekao je ministar Jeremić ovom prilikom i dodao: "Govori francuski da te ceo svet razume." Očekuje se da Jeremić, koji sudeći po zvaničnoj biografiji ne vlada ovim jezikom, među prvima upiše kurs.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST