U SUSRET ISKUŠENJIMA: Coca-Cola talenti

Coca-Cola talenti, peti put >

Priprema za kasnije

Program "Coca-Cola talenti" traje dve godine i studentima obezbeđuje vrhunske obuke i seminare, priliku da se upoznaju sa najboljim praksama kompanije i da kroz bogat mentorski program steknu znanje i praktično iskustvo које inače ne mogu da dobiju samo kroz klasičan sistem obrazovanja

U partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Univerzitetom u Beogradu, kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija ovih dana ulazi u drugi selekcioni krug petog, jubilarnog programa "Coca-Cola talenti". Dvogodišnjim programom "Coca-Cola talenti", kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija ulaže u razvoj i stručnost budućih poslovnih lidera. Program je prepoznatljiv po tome što studentima obezbeđuje vrhunske obuke, seminare, priliku da se upoznaju sa najboljim praksama kompanije i da kroz bogat mentorski program steknu znanje i praktično iskustvo које inače ne mogu da dobiju samo kroz klasičan sistem obrazovanja.

Pored Ministarstva prosvete Republike Srbije, koje je od pokretanja programa 2006. godine, partner kompaniji Coca-Cola Hellenic Srbija, ove godine aktivnu podršku programu pružaju i univerziteti u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Prištini. U saradnji sa rektorima univerziteta, u toku novembra prošle godine održani su promotivni događaji u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu gde su studenti imali priliku da se detaljnije upoznaju sa programom, da razgovaraju sa predstavnicima kompanije i nekadašnjim Coca-Cola talentima. Aktivnu podršku i angažovanje u informisanju studenata, takođe, pružaju i fakulteti pomenutih univerziteta i trinaest studentskih organizacija koji sa svojim lokalnim komitetima vrše promociju kako po fakultetima tako i putem online medija.

Program "Coca-Cola talenti" traje dve godine i studentima obezbeđuje vrhunske obuke i seminare, priliku da se upoznaju sa najboljim praksama kompanije i da kroz bogat mentorski program steknu znanje i praktično iskustvo које inače ne mogu da dobiju kroz klasičan sistem obrazovanja. Izabrani studenti imaju mogućnost da rade u poslovnom okruženju i da se oprobaju u različitim, realnim projektima iz oblasti najbližih njihovom profesionalnom interesovanju. Takođe, programom je obuhvaćena i novčana podrška u iznosu od 2000 evra po godini studija.

Na prvoj godini studenti pohađaju predavanja vezana za poslovanje kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija i treninge prezentacijskih veština, veština pregovaranja, organizacionih veština, ali i radionice tokom kojih prolaze kroz brojne realne situacije i susreću se sa mogućim teškoćama u poslovanju jedne kompanije. Na drugoj godini studenti su u prilici da sa mentorom rade na odabranom projektu koji je najbliži oblasti njihovog interesovanja. Kasnije taj projekat prezentuju direktoru kompanije i odabranim menadžerima, što je za njih veliko iskustvo.

Nikola Cvetković, jedan od učesnika programa, student je četvrte godine Elektronskog fakulteta u Nišu na smeru Softversko inženjerstvo: "Može se reći da veštine koje sam stekao u kompaniji Coca-Cola Hellenic proširuju vidike. Svaka inicijativa velikih kompanija neizmerno znači studentima i treba podržati svaku priliku da studenti dobiju edukaciju koju ne mogu da steknu na drugim mestima, ali i dodatna finansijska sredstva koja će im olakšati školovanje. Znanje koje sam dobio u Coca-Cola Hellenicu primenjujem svakodnevno, jer su veštine koje sam stekao na treninzima primenljive i u svakodnevnom životu."

Nikola kaže da nije zanemarljiva ni novčana podrška koju studenti dobijaju tokom programa: "Novac koji sam dobio od stipendije delom sam uložio u putovanja, a delom ulažem u svoj dalji razvoj. Imam više opcija za budućnost. Jedna od njih je da ostanem na fakultetu, druga da upišem master studije u inostranstvu, a treća da otvorim svoju firmu. Jednog dana vidim sebe i u kompaniji Coca-Cola Hellenic Srbija i tu bih voleo da radim kao menadžer u IT sektoru."

Milenko Cajković iz Beograda završio je Elektrotehnički fakultet, bio je u prvoj generaciji Coca-Cola talenata. Trenutno je zaposlen u jednoj računarskoj firmi. Za Milenka je program "Coca-Cola talenti" bio prvi susret s jednim ozbiljnim sistemom selekcije, u kome je bilo više krugova i intervjua. "Program je trajao dve godine, a u okviru njega imali smo najrazličitije radionice i treninge. Pored predavanja, zaposleni u kompaniji Coca-Cola Hellenic postavljali su nas u situacije u kojima smo koristili novostečene veštine i kroz njih smo dosta upoznavali jedni druge, postali sjajan tim i dobro se zabavljali i družili. Mislim da je ovo iskustvo bilo dobra priprema za kasnije, jer je na svakoj boljoj poziciji isti princip. Zahvaljujući situacijama kroz koje smo prošli, znamo šta da očekujemo i kako da se snađemo kada kasnije u životu budemo u sličnim profesionalnim iskušenjima", kaže Milenko.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA