foto: d. todorović

»Gorenje« u Zaječaru >

Dinkićeva posla

Kako javljeno, protekle nedelje u Zaječaru potpisan ugovor o otvaranju fabrike "Gorenja", veš-mašine, u tom gradu. Ugovor potpisali ministar Mlađan Dinkić, koji rukovodi u Ujedinjeni regioni Srbije, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji isto u ti Regioni, te predstavnik "Gorenja". Predviđeno je da posao dobije 300 radnika, s tim što će slovenačka firma za svakog zaposlenog dobiti subvenciju od 10.000 evra.

Na tu okolnost javio se gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević (DS), gde "Gorenje" već ima fabriku za proizvodnju rashladnih uređaja. Rekavši da je Zaječarski ugovor težak udarac Valjevu, podsetio je da je "Gorenje", u susedstvu postojeće fabrike, uzelo u zakup 4,81 hektar zemljišta, te da imaju ugovornu obavezu da do decembra ove godine otvore novi pogon bele tehnike koji će zaposliti 500 radnika. On je u povodu svega zatražio hitan sastanak sa Premijerom, na kome će od Predsednika i članova Vlade tražiti da ne daju saglasnost na Dinkićevu akciju i davanje subvencija "Gorenju", i predložiti da slovenačka kompanija pod istim uslovima i subvencijama otvori fabriku u Valjevu.

Javno se oglasio i državni sekretar u Ministarstvu finansija, DS Valjevac Slobodan Ilić, po kome Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja iz političkih razloga narušava tržišnu konkurenciju, jer prema različitim kriterijumima dodeljuje stimulacije za ulaganja stranih investitora. Državni sekretar još rek’o da Dinkić – većim stimulacijama za otvaranje fabrike u Zaječaru, kao i premeštanjem planirane investicije italijanske firme "Golden ledi" iz Valjeva u Loznicu – koristi budžetska sredstva za razvijanje i jačanje svoje političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije, jer su u tim gradovima gradonačelnici članovi Ujedinjenih regiona.

Iz Ujedinjenih regiona odgovorili da se oni koji prozivaju URS i ministra Dinkića plaše da će građani nagraditi one koji im dovode investitore, te da Postavljeno lice, aludirajući na Državnog sekretara, nema tu šta da priča. Još, a u povodu svega, rekli da su prinuđeni da se brane, te da ne znaju koje će poteze povući. Za kraj rekli – Ne želimo da rušimo Vladu, već da budemo konstruktivan partner.

Izgleda da je ovo poslednje bilo dovoljno, Vlada je na telefonskoj sednici dala saglasnost na davanje subvencija za otvaranje fabrike "Gorenja" u Zaječaru. Čini se da ni Valjevci nisu ostali praznih šaka, iz Lutrije, gde upravljaju Dinkićevi kadrovi, javljeno da je dobitnik "sedmice" na lotou iz Valjeva. Dobitak preko 35 miliona dinara. Što ti je sreća u nesreći.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST