Juba >

MIR KAO VANREDNA SITUACIJA

Moric Behrent

"Koji bi poduhvat za jednu prosvećenu zajednicu bio časniji i unosniji nego da od varvarstva otrgnu plodonosna zemljišta i veliko stanovništvo? Da se mir donese međusobno zaraćenim plemenima, a pravda gde se ranije znalo samo za nasilje?" Ta retorička pitanja postavio je Vinston Čerčil 1898. godine kao ratni izveštač iz Sudana. Ali ni britanski vojni pohod na carstvo Mahdi u toku 19, ni stalni ratovi 20. veka ni u kom obliku Sudanu nisu doneli mir i pravdu. Danas bi Čerčilov citat mogao da se dopuni pitanjem: da li bi bilo još unosnije, ako bi se na osnovu pregovora mir vratio u opustošenu zemlju?

Za Sudan bi 2011. godina mogla da postane epohalan preokret. Da bi se shvatile njegove razmere, potreban je pogled na istoriju. Od 1955. gotovo nijedna godina nije prošla bez krvoprolića. Nedavno su klanja u Darfuru u zapadnom Sudanu bila u centru pažnje. Pre toga se više od 35 godina vodio rat između Juga i Severa. On je na najgori mogući način obeležio zemlju, ubijeno je više od dva miliona ljudi. Najveću patnju pretrpelo je stanovništvo Juga – rat i zanemarivanje vlade u Kartumu sprečili su svaki razvoj. Zbog toga ne čudi što je većina južnih Sudanaca glasala za otcepljenje od Severa. Prema zvaničnim podacima, 99 procenata.

Pogled u istoriju, međutim, daje povoda za pesimizam. Zašto bi Sever dozvolio Jugu da ode? Tek tako? Još pre nekoliko godina kao najverovatniji scenario važio je novi rat.

Pravo iznenađenje ovih dana je držanje predsednika Omara al Bašira: međunarodno osuđivani vladar pretvara se da je miroljubiv. Obznanio je da bi mirno mogla da se reše još uvek otvorena pitanja između Severa i Juga. Reč je o tome kome pripada granična provincija Abjei i o raspodeli prihoda od nafte, znači o bitnim pitanjima u pogledu sposobnosti nove države Južni Sudan da opstane u budućnosti.

Bašir je preko noći postao prijatelj Juga i čovek mira. Međutim, promeni njegovog stava pre svega je doprinela pametna politika vlade SAD. Ako Sever ne bude sprečavao nezavisnost Juga, SAD će Sudan izbrisati sa liste zemalja koje podržavaju teror. Ako se u Jubi, glavnom gradu Juga, u julu stvarno bude proglasila nova država, to će pre svega biti zahvaljujući diplomatiji Vašingtona.

Doduše, nije umesno radovati se prerano: Jug nije sposoban da opstane bez međunarodne podrške, a nije u potpunosti uklonjena opasnost od novog rata između Juga i Severa. Za Sudan je mir još uvek vanredna situacija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST