Kratka devetka

Pre nekoliko dana Majkrosoft je pustio u promet svoju "zamalo" verziju novog pregledača interneta – Internet Explorer 9 ili skraćeno IE9 RC (ovo RC je za release code, što znači da je to naprednija verzija od one za testiranje, ali još nije ona prava). U narednih nekoliko meseci peglaće se poslednji nedostaci, a onda će novi brauzer da "pojede" prethodnu verziju koja se isporučuje sa Windowsom 7. Dakle, šta novo donosi?

Eksplorer je i dalje dominantan na tržištu mada ga koristi malo manje od dve trećine korisnika. Polako ga jedu Googleov Chrome i Mozilin Firefox, mada je Explorer omiljeni brauzer za sve bankarske transakcije. Tačnije, većina finansijskih institucija prilagođava svoj interfejs ovom brauzeru i preporučuje da ga koristite za onlajn bankarstvo.

Prvo što vidite kada sa Majkrosoftovog sajta spustite novu verziju (koja će pregaziti staru i povratak nije jednostavan ako ste se predomislili) jeste da je IE9 znatno svedeniji. Neki komentatori na internetu kažu da Majkrosoftovi dizajneri ne vole kada im se kaže da je brauzer minimalistički, radije upotrebljavaju izraz rafiniran. U suštini, sve kontrole su znatno smanjene da bi se svaki mogući piksel upotrebio za prikazivanje sajta kojem pristupate. To i jeste osnovna ideja, da sajt bude u centru pažnje i da vas IE9 što manje ometa.

Taj princip je odličan za stranice koje često posećujete, znate gde se šta nalazi i ne treba vam dodatna navigacija. Ali, lično sam, barem u početnoj fazi korišćenja IE9, imao (imam i dalje) problema sa nalaženjem svih potrebnih opcija da sajtove prilagodim sebi. Recimo, napraviti poseban meni u vrhu strane sa najčešće posećivanim sajtovima komplikovanije mi je nego na staroj verziji, ili na konkurentskim brauzerima. Zato, ako koristite Windows 7 imate dodatnu mogućnost da omiljeni sajt "prikucate" (pinn) u tulbar samog Windowsa. Dovoljno je da ikonicu iz adrese prevučete na dno ekrana gde se tulbar nalazi i zakačite je tamo. Dizajneri IE9 smatraju da će to pokrenuti revoluciju u korišćenju interneta, odnosno da će početna strana portala izgubiti na značaju jer ćete direktno "pinovati" stranice i servise koji vas zanimaju. To otvara mogućnost da vas pinovani sajtovi upozoravaju na promene čak i kada niste uključili brauzer.

IE9 je prema svima koji su ga testirali brži od svih brauzera na tržištu, mada moram da primetim da može da vam pravi izvesne probleme. Moje iskustvo je da mi usporava kucanje na mejl sajtovima. To je moguće podesiti, ali zašto bih ja to radio kada se, recimo, ne razumem u računare i želim da sve radi kako je fabrika napravila? Idealan novi brauzer je onaj koji zahteva minimalna podešavanja od strane korisnika.

Kratka ocena je da je IE9 postavio standarde čitanja interneta za narednu deceniju koje će sada slediti i ostali. Za one koji dugo koriste internet navikavanje na novi grafički izgled i pronalaženje opcija na koje ste navikli neće ići onako lako kako su dizajneri zamislili. Gde, bre, žure, poručiće im svaki stariji, konzervativniji korisnik.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST