Čačak >

Najveći dužnici ostaju bez stanova

Javno komunalno preduzeće "Čačak" odlučilo se prošle nedelje na drastičnu meru kako bi namirilo dugovanja od najredovnijih neplatiša. U čak 12 slučajeva gradska toplana je podnela zahteve za prodaju stanova građana, dok je u slučaju četvorice neplatiša čačanski Osnovni sud doneo rešenje kojim se treba sprovesti "zabeležba, utvrđivanje vrednosti i prodaja nepokretnosti". Kako je objasnio direktor JKP "Čačak" dr Petar Domanović, ovo je bila poslednja solucija, jer su prethodno iscrpljene alternative za naplatu potraživanja.

Čačansko preduzeće je velika dugovanja prvo pokušalo da naplati zaplenom polovine plata ili penzija. Međutim, ovaj pokušaj je bio bezuspešan, pa se pokušalo sa plenidbom pokretne i nepokretne imovine dužnika. Kada ni ova opcija nije donela željene rezultate, JKP "Čačak" zatražio je (i dobio) od Osnovnog suda dozvolu za otuđivanje stanova neplatiša čiji dug prelazi deset odsto vrednosti njihovog stana.

Inače, ovakva krajnja mera primenjuje se već deceniju u Hrvatskoj i Sloveniji, u situacijama kada dug premašuje deset odsto od vrednosti stana. Po prodaji nekretnine, te izmirenju dugovanja, bivši dužnici se useljavaju u manji stan. "Jedan od razloga za ovakav naš postupak je i činjenica da nam se građani koji redovno plaćaju svakodnevno žale, smatrajući da oni svojim novcem greju i neplatiše", naglašava direktor JKP-a "Čačak". On je rekao da je na toplanu priključeno 8000 stanova, a čiji vlasnici duguju 130 miliona dinara za uslugu grejanja. Od tog iznosa, 80 odsto, odnosno 104 miliona, otpada na samo 400 stanara.

"U ovih prvih 12 slučajeva nismo radili napamet. Njihov pojedinačni dug prelazi 600.000 dinara, što znači da ništa nisu plaćali od sedam do deset godina, svi imaju po sedam, osam ili devet izvršnih presuda za izmirenje obaveza i bahato ignorišu pozive da plate potrošeno", objasnio je Domanović i dodao da su oni "boljeg imovinskog stanja od korisnika koji redovno izmiruju račune za grejanje".

Ljubodrag Tadić (60) jedan je od četvorice Čačana kojima će biti oduzet stan zbog duga za grejanje. U njegovom slučaju, međutim, uzrok neplaćanja nije bahatost niti nemar. Naime, u svojoj izjavi za "Press", Tadić je rekao da još nije dobio rešenje od suda i tvrdi da mu država za neisplaćene zarade duguje mnogo više po sudskoj presudi od pre tri godine. On je dodao da će ukoliko naplati svoja potraživanja od države, platiti dug za grejanje.

Na "crnom" spisku JKP-a "Čačka" nalazi se 100 Čačana koji su zbog višegodišnjeg neplaćanja računa napravili dug za grejanje od ukupno 42 miliona. Procedura nalaže da preduzeće podnosi zahteve Sudu za prodaju stanova potrošača koji se nađu na pomenutoj listi. Čačanska toplana dobila je 10. februara sudsko rešenje o oduzimanju četiri stana, u kojem se navodi pravna pouka za vlasnike da se mogu žaliti veću Osnovnog suda u roku od tri dana od prijema dokumenta. JKP zasad nema informacije da li je neko od dužnika iskoristio to pravo.

Inače, u Čačku je proteklih godina 30 meštana osuđeno na uslovne zatvorske ili novčane kazne usled nelegalnog povezivanja na toplovod, nakon što su ih nadležni isključili iz mreže, opet usled neplaćanja računa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST