Takmičenje studenata Evrope >

Pobedničko rešenje – tajna

Studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON), u subotu 5. marta, pobedili su na kvalifikacionom kontinetalnom takmičenju u rešavanju poslovnih studija slučaja "Halt globalkejs čelendž" (Hult Global Case Challenge). Ovom pobedom kvalifikovali su se na finalno takmičenje koje će se 28. aprila održati u Njujorku.

Pobednički tim sa FON-a čine Tamara Pajević (21), Ema Nešković (23), Jovana Dadić (21), Aleksandra Nikolić (21) i Ninoslav Stojsavljević (26). Ovogodišnji zadatak za studente bio je da reše problem snabdevanja vodom za najsiromašnije stanovnike sveta. Cilj je da se obezbedi čista voda za 100 miliona ljudi. Ideja takmičenja je u skladu sa milenijumskim ciljevima Ujedinjenih nacija za borbu protiv siromaštva.

"Velika nam je čast što smo predstavljali naš fakultet, Beogradski univerzitet i Srbiju. Osećaj je neverovatan i mi smo jako srećni", rekla je za "Vreme" Jovana Dadić, članica pobedničkog tima. Jovana nije htela da govori o rešenju sa kojim su pobedili zbog toga što će ono biti osnov i za finalno takmičenje u Njujorku. "Zbog konkurencije ne mogu da otkrivam glavnu ideju, ali mogu da kažem da je žiri u Londonu bio oduševljen time što smo obuhvatili sve aspekte problema i što smo imali drugačiji pristup rešenju. Jako im se svidelo i to što je naša ideja primenljiva i održiva", kaže Jovana Dadić.

U Londonu je, osim tima iz Srbije, nastupao još 31 tim sa najboljih fakulteta za menadžment iz Evrope. Tim FON-a je bio prvi, a na drugom mestu Kembridž škola menadžmenta iz Velike Britanije. Treći je bio tim iz ruske Poslovne škole iz Sankt Peterburga, a četvrto mesto su osvojili studenti sa španskog Institut de Empresa.

"Halt globalkejs čelendž" organizuje međunarodna Poslovna škola Halt koja je član Globalne Klinton inicijative (CGI), čiji je osnivač bivši američki predsednik Bil Klinton. Saradnik na ovogodišnjem takmičenju je nevladina organizacija Water.org holivudskog glumca Meta Dejmona. Paralelno sa londonskim odvijala su se i ostala regionalna takmičenja, koja su održana u Bostonu, San Francisku, Šangaju i Dubaiju. Nagrada za pobednike u finalu je milion američkih dolara, koji će biti iskorišćeni za realizaciju pobedničkog rešenja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST