fotografije: dragan todorović

Topola – Takmičenje u otmenom ispijanju vina >

Pobrko sam uspomene...

Časni sud objavi da se pije u tišini: Dvojka je, samo donjom vilicom, žvak’o na prazno, Trojka, kome se crvenilo vratilo u stabilno rumenilo, dovrši četvrtu litru vina, Petici je glava nepovratno pala preko naslona stolice

Već 11, slovima jedan’estu, godinu u Topoli se održava narodna svetkovina ljubitelja dobre kapljice "Čisti ponedeljak", koja se odvija pod geslom – Vino piti, a ne opiti se. Ali da novinar ne bi imrovozov’o, evo šta kaže materijal manifestacije – Više je dana u godini koji su, po srpskom običajnom kalendaru, ispunjeni vedrinom i šalom. U takve dane ubraja se i Čisti ponedeljak, koji u narodu važi kao Dan vinopija, i obeležava se prigodnim takmičenjem ljubitelja dobre kapljice. Čisti ponedeljak je pokretni praznik, uvek pada u prvi ponedeljak Velikog, ili Uskršnjeg posta, ove godine je to 7. mart. Materijal još veli, to bi bila ta esencija i suština – Kao dragoceni deo običajnog života i kulturnog nasleđa, svetkovina "Čistog ponedeljka" jeste, i treba da ostane, svedočanstvo širine, bodrosti, vedrine i duhovne moći našeg naroda.

ON PIO, JA GLEDIO: Dakle, kafana Jezero, nadomak Topole, i do puta. Do kafane, u sklopu nje, ogromna sala za svadbe i ostalo rsanje, nemo’š sagledati, dugačko, pa široko. Sala sposobna, postavljeni stolovi, postavljene stolice, pod u pločice, zidovi u lamperiju.

UČESNICI, DOK SU BILI ZA SLIKANJE: Otmeno, samo otmeno

Mrak samo što pao, a unutra, u tu salu, šljašti, levo i odma’ od ulaza za jednim stolom sastavljaju pesmu Svirajte mi noćas opet... Konobar veli, opštinski službenici, sastavljaju se još od podneva. Dalje, od taj ulaz u salu, sve pod konac, skroz napred obeleženi stolovi, za Časni sud, svoj sto, stolove, imaju i Vitezovi dobre kapljice, Počasni gosti, pa i novinari. Na vrhu sale, do zida, koji beše umetnički dekorisan sa dve male tepih staze i još te umetnosti, na takoreći podijumu šest obeleženih stolova za takmičare. Sala uze da se puni, žamor je prekidala samo pesma potabanih opštinara iz levog ćoška. Muzika u prednjem ćošku uze da se štima, dve harmonike plus bas, među novinare sede jedan što reče da u opštini zadužen za informisanje.

Sala se napuni, sve uze kasni, organizatori su navatavali takmičare, navatani uzeše potpišu izjave da pristupaju takmičenju svesno i po sopstvenoj odluci, da nisu lečeni i kažnjavani zbog alkohola, nemaju zdravstvenih, psihičkih i emocionalnih smetnji... Javi se voditelj Pija, Časni sud pročita pravila, predstavi takmičara komada pet, ovi zauzeše mesto, voditelj Pija najavi da će Vitezovi dobre kapljice, koje činili raniji pobednici, izlomiti slavski kolač. Izlomiše slavski kolač, izljubiše se, voditelj objavi da čin obeležavanja "Čistog ponedeljka" može da počne. Za prvi sto seo brka sa prsluk, hemijsku u levi džep, za drugim jedan stariji u jakni, do njega jedan mlađi koga udarilo rumenilo, za četvrtim stolom još jedan sa brkovi, za petim sportski tip, u patike, obrijan. Voditelj najavi polaganje zakletve, takmičari se digoše, ponoviše, Zaklinjem se na ovom časnom skupu... tako mi pomoglo vino koje popijem.

SIĐI MALA: Doneše šta ko pije, prva četiri stola Banatski rizling, peti Ružicu. Doneše i meze, javi se muzika, takmičari zauzeli početni stav, Jedinica takoreći stavila oveći stomak na astal, Dvojka s obe ruke namiče kosu, Trojka vaspitano sa ruke preda se, Četvorka se početno vlada, Petica bojažljivo ‘vata ritam pesme. Nasuše prve čaše, pređoše na meze, Jedinica po bontonu koristi nož i viljušku, Dvojka pomera samo donju vilicu, sve se dade u žvakanje. Među novinare pristiže jedan sa fotoaparat, ima kaže da jeo rebra na žaru, pojeo samo dva, nije mog’o više, muzika viknu Siđi mala putićem u reku...

Doneše takmičarima i roštilj, muzika pređe na Sad pevajutice oko vodenice, sve se vladalo po pravilima, atmosfera načisto nadvlada Svirajte mi noćas opet patosirane opštinare iz ćoška, Dvojka nije prestajala tera kosu napred, Jedinica stade češe glavu, slobodnom rukom pozdravlja publiku, Trojka, koga udarila još veća rumen, prihvati se noža i viljuške, Petica je sve slobodnije dizala ruke...

U to zagrevanje prođe prvi sat, izmeriše kol’ko ko popio, Jedinica ni litar, Dvojka isto, Trojka ubila flašu, Petica dobro zagazila u drugu. Jopet se javi muzika, Samo za Rokija, "Što imado, što imado / sve ženama dado", Jedinica stade da se češe ozgo i po glavi, onaj iz Opštine što za to informisanje reče da je Trojka favorit, pobedio prošle godine, kako ide finiš, to bolje poteže. Nastavi se muzika, "Curica malena / suknjica šarena / noge joj se bele / al’ si lepa sele", Jedinica zatraži ulja i tog zejtina, Dvojka uze umače meso u so i sve žvaće više donjom vilicom, na red dođe izgovaranje zdravica. Jedinica reče, Živeli, Dvojka pozdravi gazdu kafane, pohvali što se jede i pije za džabe, Trojka bi u temi, Dragi gosti, živi bili, i vazda vino poli, Četvorka bi još više u temi, Ova litra mog dede Mitra, on pio, ja gledio, on umro, ja nasledio, Petica uspe da kaže, Voleo sam pesme i kafane...

OČI PREKO GLAVE: Časni sud uze ceni doprinose, Jedinica pokazuje prazan tanjir, Dvojka traži kosu gde je nema, pa kad je nađe uze da je dalje tera napred, Trojki rumenilo prešlo u crvenilo, Petica već na trećoj flaši, oslobodio obe ruke, ali samo desnom sitno zamanjuje, muzika sve nađe sa pesmom "Prođe mladost pored mene / pobrko sam uspomene"...

Jedinca diže desnu, pa levu, Dvojka stade da se trlja oko ušiju i dalje žvaće više donjom vilicom, Trojka telefonira, Četvorka s obe ruke da se zanima sa nosom, Petica uze kija, sve čini apćiha. Muzika se nastavi sa Daj da zora nikada ne svane, Jedinca ode u salu, Dvojka uze da se udara po čelu, Trojka zasukuje rukave, pita publiku kakav je, Četvorka i Petica uđoše u međusobno nazdravljanje.

Opet izmeriše kol’ko ko popio: odmakli Trojka, sa dva litra, Petica sa dva i po. Javi se voditelj, pozdravi prisutnog doktora koji brine o zdravlju publike i takmičara, doktor odzdravi punom čašom, Petica stade da se diže na sve čet’ri, Dvojka s obe ruke čačka zube, publika viče Jedinici da odustane, dosta je. Časni sud najavi da će takmičari pevaju pesme, primače se muzika, Jedinca odbi peva, Dvojka do’vati mikrofon, Ružo moja, aaa, aaa, jedva mu ga oduzeše, Trojka, kome se crvenilo vratilo u rumenilo, otpeva Obraše se vinogradi, pozdravi ujku, otpeva se i Četvorka, jedva na nogama, i sa puno emocija, javi se Petica, Aaa, milo moje, aaa, to najviše pogodi Trojku, priđe da podeli emocije, stadoše se bodu glavama, cela sala je bila na nogama.

I Pres astali uđoše u raspoloženje i ostalo vino i pečenje, da se ne govori o drugim stolovima gde je bilo više praznih flaša nego kod takmičara, Petica i Trojka uzeše piju preko ruke, Jedinica je pokušavala nešto da kaže, Dvojka ode u publiku, Trojka baci mobilni u tanjir sa roštiljem, Petica je pokušavala da ustane, Dvojka uze da se nalakćuije, ne prestajući da žvaće više donjom vilicom, Petica nekako uspe da ustane, ode u publiku, uspevaju da ga vrate za sto.

HOD PO SELOTEJPU: Časni sud najavi ‘odanje po gredi, koju je, zbog bezbednosti učesnika, predstavljala traka zalepljena na itison. Jedinica sigurno iskorača, Dvojka se saplete tek na petom metru, upade u fotoreportera koji slik’o ozdo, Trojka ishoda sa flašama u rukama, i Četvorka iskorača, Petici, koji na start stiže natraške, stadoše objašnjavaju na koju stranu treba da ide, nekako ga usmeriše, ali se on nije dao, ostade na startu. Kad obaviše vratiše se za stolove, Petica uze ‘vata vazduh, glava mu je padala, đa napred, đa nazad, muzika usitni Još litar jedan dobrog vina dajte nama vi, svima ko da postade vrućina, Petici oči odoše preko glave.

Jedinica i Dvojka se umiriše, na Morem plovi jedna mala barka Petica ko da se trže, stade mlati po stolu, kovarnu se i Dvojka, sa publikom stade bodri sebe "Roki, Roki"... Časni sud saopšti ko kol’ko dobio bodova, najavi izgovaranje brzalice Krivo ralo Lazarevo krivo staze razoralo. Prvo pa Jedinica, zbrzi govor o Hagu i Đeneralu, Dvojka bi na temi, Jedan drži, drugi vuče, Trojka iz više pokušaja istera brzalicu, i Četvorka, Petica ustade, kako otvori usta glava mu pade, u publici navijanje i opšta podrška.

Uzeše jopet mere kol’ko ko popio, Jedinica dva litra, Dvojka nešto jače, Trojka 3,6, Četvorka dva, Petica 3,5. Časni sud objavi da se pije još sedam minuta, posle toga, kad saberu pojene, ostaju tri Viteza koji će odlučiti o pobedniku. I Časni sud uze zaseda i sabira, sabira i zaseda, zaseda i sabira, nekako izbrojaše da u konkurenciji ostaju Dvojka, Trojka i Petica. Okačiše im lente Viteza dobre kapljice, objaviše da sledi još pola sata pijenja u tišini. Dvojka se nije ni dovaitala flaše, tek ako je nešto žvakoljio više onom i svojom donjom vilicom, Trojka je naginjala iz flaše, isprazni i četvrtu, prvi redovi publike koja je nagrnula su vikali, U majku ti j...m kako možeš, Petici je glava nepovratno pala preko naslona stolice. Sve bilo na vrhuncu, Časni sud objavi da Trojka pobednik, ovaj naže i iz pete flaše, jedna od novinarskog astala je samo kliktala, pobedniku okačiše pobedničku Lentu od suvih paprika i Orden od rotkve, Petici glava pade napred, obori sto, Trojka, kome je crvenilo definitivno prešlo u stabilno rumenilo, ozgo, sa pajtaša koji ga digoše, uze širi ruke, pozdravlja ujku, gazdu kafane Rada...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST