TV manijak >

BIA snajka, BIA

Na kablovskoj televiziji Zone Reality premijerno se prikazuje britanski šou "Spy". Već od prve epizode, shvatio sam da je ovaj rijaliti program savršen za naše podneblje. Savremena televizija je otkrila da svaki, ali baš svaki aspekt života možete da ekranizujete u rijaliti formi. Tako je samo bilo pitanje vremena kada će se neko pozabaviti bezbednosnom kulturom. Dakle, prvo je napravljen ogroman kasting na koji se prijavilo više od pet hiljada kandidata. Onda je oštrom selekcijom odabrano osam najboljih koji su postali učesnici programa. Tokom obuke, oni savladavaju osnove špijunskog zanata i dobijaju obaveštajne zadatke koje ocenjuju instruktori. Jedan tip je iz MI5, drugi iz CIA, a treći član žirija je misteriozna gospođa o kojoj se ne zna baš ništa. Od početka su dobili tajna imena, sigurne kuće u kojima borave i zadatke tokom kojih oni manje spremni otpadaju. Oteli su ih i ispitivali teroristi, pratili ih drugi špijuni, provocirali instruktori a takmičari jedan za drugim "pucaju" i odustaju. Na kraju "može biti samo jedan" što bi rek’o onaj sa pokojne BK televizije.

Paralele su se, naravno, odmah nametnule. Zamislite samo šou "Špijun" u Srbiji. Kandidata koliko hoćeš, žiri iz DB-a, ili BIA, a zadatke odmah možemo da smislimo. U jednom javnom preduzeću direktor krade ogromne pare, infiltrirajte se i otkrijte lanac kraduckanja. Prvi zadatak – mafija u preduzeću, uspešno obavljen!

Sledi infiltriranje među korumpirane političare – pokušajte da nagovorite jednog poslanika da pređe u rivalsku stranku i utvrdite za koje pare je to spreman da učini. Možda ne moramo odmah početi od republičkog parlamenta, dovoljno je sa nekom lokalnom skupštinom.

Treći zadatak – otkrijte koliko košta operacija u Srbiji. Zadatak obavljate u parovima, suprug će fingirati simptome, a gospođa će diskretno saznati koliko treba da date lekaru. Naravno, lica aktera će biti zamrljana, pa je tako svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna.

Test kontrašpijunaže. Sumnjate da vas neko prati – otkrijte ko sve ima vaše lične podatke. Počnite od kreditnog biroa, preko banke, osiguranja, poreske službe, školskog kartona vašeg deteta i zdravstvenog kartona u Domu zdravlja.

Maskirajte se u ratnog zločinca i otkrijte kako će se prema vama ponašati vaše komšije. Nemojte ni da se trudite da sakrijete mržnju prema susedima, guslajte u ulazu zgrade, pucajte iz pištolja ili automatskog oružja tokom svih verskih praznika, otvoreno prepričavajte vesti iz novina nazivajući muslimane Turcima, Hrvate ustašama i Albance balistima.

Pokušajte da preko državne granice prenesete na Kipar veću količinu deviza u kešu, tamo imate zadatak da otvorite paravan-kompaniju i kupite neko domaće preduzeće u stečaju.

Pokušajte da se umuvate na prijem u ruskoj ili američkoj ambasadi i fotografišete unutrašnjost prostorija. Kada vas obezbeđenje opomene – pokušajte da ih uverite da želite da sarađujete sa stranim obaveštajnim službama i da ste oduvek gajili simpatije prema njihovoj velikoj zemlji.

Zadatak vam je da se infiltrirate u neku od političkih stranaka i pojavite se u medijima na slici desno od lidera. Pokušajte da napravite frakciju i otmete pečat stranke. Nabavite spisak donacija kojima je finansiran rad dotične partije.

Organizujte grupu penzionera iz Čačka ili Kragujevca, koji imaju iskustvo u remontu naoružanja, i odvedite ih na pečalbu u Sudan gde će remontovati naoružanje koje smo im prodali.

Slikajte se sa Cecom na gajbi, gde ćete joj ponuditi dil putem kojeg će u kućnom zatvoru biti samo šest umesto osam meseci i platiti samo pola miliona evra kazne.

Osmislite i realizujte estradnu aferu koja mora imati erotske snimke sa mobilnog telefona, pevačicu ili voditeljku, tajkuna (ili političara), svađu, pomirenje i privođenje zbog vožnje u pijanom stanju. Dobro, ovo je lako.

Smislite, organizujte i napravite doušničku mrežu u svom okruženju putem koje ćete saznati ko je sve spreman da vas špijunira i za kakvu nagradu. Bićete prijatno iznenađeni kada otkrijete da su naši ljudi spremni da to rade za badava.

Kada ispunite sve ove zadatke, postajete Špijun, osvajate vrednu nagradu, a kod nas će vam sva vrata biti otvorena. Dakle, zapamtite – uskoro i kod nas, da li želite da postanete Špijun?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST