Skinut oreol nacionalne ikone

"Home, sweet home"; VREME 1058

Vest o nagodbi tužilaštva sa Svetlanom Ražnatović Cecom uzburkala je javnost i ponovo dovela u medijsku žižu proces koji traje od 2003. godine, a kom se, kako stvari stoje, nazire epilog. Po mnogima, kazna koja stoji u nagodbi je premala i šalje poruku da se, na kraju, zločin ipak isplati, jer ako ukradete četiri miliona maraka i 3,5 miliona dolara, vratite 1,5 miliona evra i provedete godinu dana u udobnom kućnom pritvoru, pitanje pravičnosti se zaista nameće. Štaviše, tužilaštvo je u trenutku podizanja optužnice tvrdilo da je višegodišnja istraga dovela do prikupljanja dovoljnog broja dokaza, što je javnosti i građanima ulilo dodatnu sigurnost da Ražnatovićeva neće proći nekažnjeno. I nije. Samo, da li je kazna primerena zločinu?

Naravno da će građani, koji su zbog rastućeg siromaštva vrlo osetljivi na saznanje da se neka prebogata pevačica, pa makar to bila i Ceca, izvukla vrativši samo deo ukradenog i uz to izbegavši zatvor, reći da nije, ali postoje činjenice koje treba objektivno sagledati pre donošenja ovakvog suda, koji je u velikoj meri inspirisan vanpravnim motivima. Svetlana Ražnatović se tereti za zloupotrebu službenog položaja, kojom je smanjivala iznose transfera igrača FK Obilić u knjigama pomenutog kluba, izbegavajući plaćanje poreza, što su mnogi radili, a rade i danas. Za delo utaje poreza, koje je do uvođenja Srbije u poreski sistem počinio veliki broj građana, novčana kazna se može izvesti prostim obračunavanjem poreza na prihod koji je FK Obilić trebalo da plati, naravno, plus kazna za pokušaj utaje. Što se tiče dela kazne koji se odnosi na kućni zatvor, ni tu zakon nije prekršen, niti je, po meni, povređeno načelo pravičnosti, i iako je kazna blizu minimalne, Ražnatovićeva nije izuzetak u odnosu na generalni trend određivanja kazni u sudskim postupcima.

Na kraju krajeva, slažem se sa tužiocem da je najvažnije da je pevačica priznala krivicu i etiketirala sebe kao najobičnijeg kriminalca, što sud treba da potvrdi 9. maja. Njeno laganje o nevinosti, pa priznanje krivice, overeno pravosnažnom sudskom presudom, skinuće joj oreol srpske nacionalne ikone i unapred diskreditovati svaku priču o moralu i poštenju ove pevačice, što je i bila suština procesa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST