>

Šta smo saznali između 26 i 27?

"Nevidljivi ogrtač" za zvuk

Krajem juna, svi svetski mediji su preneli vest o razvoju spektakularnog izuma – "nevidljivog ogrtača", ali za zvuk. Naime, britanski fizičar Stiven Kumer i njegove kolege sa Univerziteta Djuk u poslednjem broju prestižnog časopisa "Physical Review Letters" opisali su akustični uređaj koji objekte čini nevidljivim. Uređaj je zasnovan na metamaterijalu, koji je čovek napravio i koji ne postoji u prirodi. On koristi jednostavne plastične listove sa nizovima rupa, a može poslužiti da se brodovi učine nevidljivim za sonare ili se upotrebiti u gradnji akustičnih dvorana. Naravno, moguće su i svakojake druge primene – na primer, kao zaštita od bučnih suseda.


Jubilej Instituta za genetiku

Tokom proteklog meseca je svečano je obeleženo 25 godina Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Ovaj Institut spada u naše vrlo zapažene naučne institucije, a u javnosti je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) poznat i po starom nazivu – Centar za genetičko inženjerstvo. Institut je osnovan 1986. godine, pošto je Skupština usvojila Zakon o ratifikaciji statuta Internacionalnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB). Time je ova ustanova povezana sa ICGEB-om u Trstu u Italiji, a kao njegov pridruženi centar, Institut je uključen u sve aktivnosti ove međunarodne organizacije. Prvi direktor, koji je ujedno i utemeljivač IMGGI-a, bio je profesor Vladimir Glišin.


Sinhrotron u Beogradu

Krajem juna u Beogradu je boravila grupa italijanskih naučnika iz Sincrotrone Trieste koji su svojim kolegama u Srbiji predstavili rad ove poznate istraživačke ustanove. Na skupu su predstavljeni brojni evropski i bilateralni projekti, a prikazano je i kako istraživačka infrastruktura može da posluži široj naučnoj zajednici, ali i privredi takođe. Skup je organizovan u palati "Italija" u Beogradu, a na njemu su govorili Karlo Ricuto, predsednik Sincrotrone Trieste, i profesor Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, kao i italijanski ambasador u Beogradu Armando Varikjo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST