foto: boža petrović

Slučaj Božidara Vučurevića >

Između Srbije, BiH i Hrvatske

Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, prebegao je iz Srbije u BiH. On se u ponedeljak (12. septembar) pojavio u Okružnom suda u Trebinju, ali, kako je izjavio kasnije, nije primljen jer sudije za njega nisu imale vremena, a da ni on nije imao vremena da čeka da dođe na red, jer je morao da ide komšiji na sahranu.

Vučurević je inače optužen za bombardovanje Dubrovnika – ratne zločine protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja, uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika od 1991. do 1995. godine. Optužnicu je oktobra 2008. podiglo Županijsko tužilaštvo u Dubrovniku, a u aprilu ove godine uhapšen je u Srbiji na osnovu poternice. Sada je pobegao iz Srbije jer želi da izbegne izručenje Hrvatskoj i traži da mu sude u BiH. U BiH je, inače, samo pod istragom Posebnog odseka za ratne zločine i ima status osumnjičenog.

Iz Srbije u BiH prešao je, kako je rekao, "negde od Priboja do Bijeljine" redovnom autobuskom linijom. Iako su mu u Srbiji oduzeli dokumenta, Vučurević tvrdi da nije imao nikakvih problema na granici – nisu mu ni tražili dokumenta.

"Spreman sam da izađem pred svaki sud u BiH, jer imam dokaze da pobijem lažnu optužnicu koja je podignuta protiv mene. Uveren sam da dokaze koje imam sudovi u Hrvatskoj ne bi uvažili", rekao je Vučurević u telefonskom razgovoru "Politici".

Odluka o izručenju Vučurevića dugo se čekala. On je odmah posle hapšenja 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika saslušan u Šapcu, a onda je predmet prosleđen u Beograd. Za to vreme, Vučurević je prvo bio u pritvoru dva i po meseca, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten da odluku o izručenju čeka na slobodi. Kako je živeo u hotelu, medijima se požalio na tretman države Srbije tvrdeći da su mu troškovi boravka i lečenja nepodnošljivi i da mu je Srbije preko glave.

Krivično veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 11. septembra saopštilo je da Vučurević može da bude izručen i BiH i Hrvatskoj, a portparolka tog suda Dušica Ristić izjavila je tada da sud nema informacije da je on napustio Srbiju. Međutim, odluka o izručenju još nije potpisana. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović nije želela da komentariše bekstvo Vučurevića, ali je dodala da u procesu ekstradicije ona donosi odluku o izručenju.

"Sudovi u Srbiji požurili su da me što pre pošalju u Dubrovnik. Tada sam video da se treba spasavati, pa sam otišao kući, a ne pobegao", rekao je Vučurević u utorak na konferenciji za novinare u Trebinju. On tvrdi da je u Srbiji "bio talac zbog pogodbe na relaciji Boris Tadić – Jadranka Kosor i kolateralna šteta tih odnosa". Dodaje da je to "pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj".

Kako bilo, državi Srbiji verovatno je laknulo što se slučaj ovako završio. Vučurević više nije njena briga, a nalazi se u BiH, gde je i želeo da bude. Budući da je državljanin Bosne i Hercegovine, ona ga ne može izručiti nijednoj državi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST