foto: tanjug

Interval >

Noć istraživača u Srbiji

U 320 evropskih gradova, a kod nas u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu, tokom Noći istraživača koja pada svakog četvrtog petka u septembru, okupio se veliki broj naučnika i radoznalaca – profesora, nastavnika, dece, mladih, naučnika... Na pokaznim štandovima izvođeni su eksperimenti i pravljene male radionice i naučne igraonice, a samo u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu istraživači i njihovi mali pomoćnici izveli su više od 10.000 eksperimenata. Oni su se okupljali, igrali i učili u galerijama, klubovima, kulturnim centrima, kafićima i na otvorenom.

Cilj manifestacije je da predstavi naučnike i njihov istraživački rad i da pokaže kako naučni rezultati doprinose poboljšanju svakodnevnog života, kao i da se stimulišu i usmere mladi ljudi ka nauci i istraživačkoj karijeri. To je prilika da se naučnici i istraživači, o kojima uglavnom mislimo samo kao o ozbiljnim ljudima koji u belim mantilima rade neki komplikovan posao, sretnu uživo, i da se s njima porazgovara i – zabavi.

Noć istraživača pokrenuta je na inicijativu Evropske komisije 2005, a svake godine raste broj država i gradova koji se priključuju organizaciji događaja. Tako je prošle godine manifestacija održana u 33 zemlje i 250 gradova, a ove godine učestvuje 35 evropskih zemalja i čak 320 gradova.

 


 

Šta smo saznali između 29 i 30

Šta smo saznali između 29 i 30


TEDx u Beogradu

U Beogradu, u klubu Barutana na Kalemegdanu, 1. oktobra biće održana TEDxBelgrade konferencija, po uzoru na poznate TED događaje koji se organizuju u velikom broju zemalja. Predavači koji će se kroz 18-minutni govor predstaviti na konferenciji, pokušaće da kreativnim idejama podstaknu one koji prate konferenciju (bilo u Barutani, bilo uživo preko sajta www.tedxbelgrade.com) na pozitivne promene u svom okruženju. Među za sada najavljenim govornicima su Dragoljub Mićko Ljubičić, glumac i pisac, Ivan Ćosić, multidisciplinarni kreativac koji se između ostalog bavi dizajnom, i Aleksandar Bogojević, viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu, Raša Karapandža, profesor finansija, i Miloš Božović, direktor Centra za investicije i finansije iz Beograda.

Google proslavio 13. rođendan

Kompanija Google 27. septembra proslavila je još jedan rođendan. Pre 13 godina ovaj internet gigant osnovali su Lari Pejdž i Sergej Brin. Imali su četiri računara i 100.000 dolara kao početno ulaganje, a 13 godina kasnije vrednost ovog brenda procenjena je na 48,3 milijardi dolara. U kompaniji radi skoro 29.000 ljudi. Google je ubedljivo najdominantniji internet pretraživač (daleko iza njega su Yahoo i Bing), a najveću zaradu kompanija ostvaruje zahvaljujući oglašavanju na internetu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST