Novogovor >

Aplikacija

Ima indikacija da je aplikacija izvor mnogih sekiracija.

U novinama je pisalo da će "podrška Italije za evropske integracije Srbije biti od velikog značaja kada se bude razmatrala naša aplikacija..." Sada piše: "Srpska aplikacija za članstvo je trenutno u fioci Evropskog saveta..."

Neko traži posao pa, znojeći se, popunjava aplikacioni formular:

Ime aplikanta: Ime roditelja aplikanta:

Nemojte reći da ste aplikator (štapić za čišćenje ušiju), već aplikant, koji pokorno zna da je aplikacija molba, prijava, grubo je reći zahtev, pisani zahtev, prilog, predstavka. Ako tražite posao, nameštenje, ili detetu stipendiju, morate tražiti odgovarajući formular za aplikaciju, koju morate ispunjavati revnosno i predano. Ako treba, aplicirajte (prilepite) marku, ako traže, aplicirajte (prikačite) i dve fotografije, obavezno malo ulepšane, jer aplikacija je, to znaju tekstilci, i utiskivanje boje i prišivanje veza, ukrasa i čipke.

Neka sve u vašoj aplikaciji bude tačno jer: "Ministarstvo saopštava da je u sklopu prelaska na nova elektronska identifikaciona dokumenta stavilo na raspolaganje aplikaciju za iščitavanje sa čipa..."

Aplikacija vas hvata u mrežu administracija-kompjuterizacija, kao u izrazima: "web aplikacija koja omogućava daljinsku administraciju HCP kasa" i "agencija koja administrira projekte – počev od prispelih aplikacija, sve do praćenja realizacije odobrenih projekata"?

Za činovnike aplikacija je molba, a za kompjuteraše – aplikacija je program koji kompjuteru (i ajfonu, i ajpodu, itd.) daje instrukcije kako da obavi neki zadatak od pomoći korisnicima, nekako u skladu sa značenjem, aplikacija – primena, praktična upotreba. Ali, zašto vaš kompjuter, svaki put kad pokušate da aplikaciju praktično upotrebite, izbacuje uputstvo: "Morate se ulogovati kao administrator!"

Na jeziku koji ne možete razumeti jedni daju uputstvo "kako popuniti aplikaciju", a drugi "kako aplikaciju instalirati i brisati..." Da pristupite "web aplikaciji lokalne administracije..." i ne pokušavate – pročitali ste negde da postoji SATAN (Security Administrator Tool for Analyzing Networks) "alat (aplikacija) za analizu mreže.

Čuj, analizu...

Manta vam se od svega u glavi, požalite se doktoru, kad Ona i kod njega: u uputstvu za lek čitate da se "nakon njegove aplikacije pojavljuju komplikacije..."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST