Spomenici kulture >

Otvorena vrata

Otkako se redakcija "Vremena" preselila na Trg Republike, često prolazimo Terazijama, pa smo tako primetili da su na zgradi Terazije broj 2 nestala masivna vrata od kovanog gvožđa. Pozvali smo Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda i prijavili nestanak vrata.

"Nismo znali da ih nema. Hvala što ste nam to javili. Odmah ću sačiniti službenu belešku. Nažalost, moj kolega, koji bi trebalo da izađe na lice mesta, trenutno nije tu. Morao je da ode u Grocku jer i tamo imamo problema. Pošto je danas petak, više informacija imaću tek u ponedeljak", kazala nam je Lidija Kotur, PR Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. U ponedeljak po odne (5. decembar), deo vrata se pojavio na zgradi, što je ukazivalo da je kustos Zavoda bio na licu mesta, a to nam je u utorak potvrdila i Lidija Kotur,od koje smo saznali da su vrata bila uklonjena zbog rekonstrukcije lokala koja se odvija uz dozvolu Zavoda. Prema njenim rečima, investitor nije prijavio Zavodu da je otpočeo rekonstrukciju objekta i to je dovelo do zabune. Greška da se ne prijavi početak radova je nešto sa čim se u Zavodu često sreću jer investitori obično ne pročitaju ceo dokument o dozvoli za adaptaciju objekata pod zaštitom i zato previde obavezu da prijave početak radova.

Izvinili smo se jer smo podigli lažnu uzbunu, ali je Lidija Kotur rekla da izvinjenju nema mesta.

"Beograd ima 11 gradskih opština i Zavod ne može da ima uvid u sve što se događa na terenu. Nama je neophodna saradnja građana da bismo sačuvali spomenike kulture i mi apelujemo da nam građani jave ukoliko im se učini da je neki spomenik kulture ugrožen. Neka građani to shvate kao svoju patriotsku obavezu", rekla je Lidija Kotur.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST