Rak jetre >

Još jedna »tiha« bolest

Kako bi se rak jetre uspešno lečio, važno je otkriti ga na vreme. Na žalost, to nije čest slučaj, upravo zbog simptoma koje ova bolest ispoljava tek kada se razvije

Rak jetre je jedan od najčešćih oblika karcinoma na svetu. Spada u kategoriju "tihih bolesti" i u početnom stadijumu nema konkretnih simptoma. Kako raste, rak može uzrokovati sledeće probleme: bol ili nelagodan osećaj na desnoj strani gornjeg abdomena, a može se proširiti na leđa i desnu lopaticu; natečenu desnu stranu ispod rebara; oteknuće abdomena; izliv žuči; mučninu i gubitak apetita; gubitak težine i slabost i osećaj celokupne nemoći.

Rak jetre može biti primarni (kada počinje u ćelijama jetre) i sekundarni (kada se na jetru rašire karcinomi drugih delova tela, uključujući debelo crevo, pluća i dojke, što je čest slučaj).

FAKTORI RIZIKA: Iako nije dokazan njihov direktan uticaj na nastanak raka jetre, pušenje i preterano konzumiranje alkohola, u kombinaciji s drugim rizičnim faktorima, definitivno podstiču nastanak kancerogenih formacija. Osobe koje u porodici imaju nekoga ko je bolovao ili boluje od raka jetre smatraju se sklonijim ovom obolenju, a osim genetskih, postoje i drugi faktori rizika. Jedan od njih je infekcija hepatitisom B ili C (osoba s hroničnom infekcijom ima čak 200 odsto veće šanse za oboljenje od raka jetre), drugi je ciroza, hronična bolest jetre tokom koje se jetreno tkivo zamenjuje vezivnim tkivom što za krajnju posledicu ima prestanak funkcija jetre (oko pet odsto osoba s cirozom može razviti rak jetre).

DIJAGNOZA I LEČENJE: Kako bi se rak jetre uspešno lečio, važno je otkriti ga na vreme. Nažalost, to nije čest slučaj, upravo zbog simptoma koje ova bolest ispoljava tek kada se razvije. Ultrazvuk i CT (kompjuterska tomografija) iznad stomaka ponekad mogu otkriti rak koji još nije ispoljio simptome. U zemljama u kojima je čest hepatitis B, ultrazvuk se koristi za preglede u svrhu skrininga ljudi sa infekcijom na rak jetre. Arteriografija jetre može ukazati na hepatome. Biopsija jetre može potvrditi dijagnozu.

Izbor načina lečenja i mogućnost oporavka zavisi od više faktora, pre svega od stadijuma bolesti, veličine tumora, površine jetre zahvaćene rakom, kao i to da li se on proširio na druge delove tela. Od velike važnosti je i to da li kod pacijenta postoji ciroza jetre, kao i njegovo celokupno zdravstveno stanje.

Kada je rak jetre jednom otkriven, važno je znati koliko je bolest razvijena kako bi se moglo isplanirati adekvatno lečenje. Lekar treba da odredi tačnu veličinu tumora, kao i to da li on obuhvata celu jetru ili samo jedan njen deo i da li se proširio na druge delove tela. Takođe, treba ustanoviti može li se tumor hirurški odstraniti ili ne. Lokalizovani rak, koji je ograničen na jetru i koji nije metastazirao, moguće je hirurški odstraniti i izlečiti. Postoji, međutim, i lokalizovani rak koji se nalazi na jetri i nije se proširio na druge delove tela, ali se ne može u potpunosti ukloniti hirurškim putem. Uznapredovali karcinom podrazumeva da je rak, osim jetre, zahvatio i druge delove tela. Ovaj oblik raka je, nažalost, neizlečiv.

Rak jetre može se tretirati operacijom, hemioterapijom, radijacijom, a od velikog značaja su i nega i psihička pomoć. Izbor lečenja zavisi od razvoja raka, stanja jetre i doba i zdravstvenog stanja pacijenta. U obzir se uzimaju i moguće nuspojave određenog načina lečenja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Okvir

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom telu i prima jednu trećinu krvih zaliha (1500 ml/min). Sastoji se od levog i desnog režnja, smeštena je ispod rebara i ispunjava desni gornji deo abdomena. Stvara žuč koja je nužna za varenje hrane, proizvodi enzime koji hranu pretvaraju u energiju, odgovorna je za detoksikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih belančevina.