Humanost na delu >

Otvorena nova Roditeljska kuća

U beogradskom naselju Senjak 13. decembra otvorena je Roditeljska kuća u kojoj će deci oboleloj od raka biti omogućeno da borave u kućnoj atmosferi tokom trajanja lečenja i primanja terapije, a roditeljima iz unutrašnjosti da budu uz svoje mališane

Nova Roditeljska kuća u Beogradu je zaostavština preminulog sugrađanina, Miodraga Stanojevića, i čine je dva stana, ukupne stambene površine 230 kvadratnih metara.

Objekat je namenjen deci iz unutrašnjosti koja, uz pratnju roditelja, dolaze na lečenje u beogradske hemato-onkološke klinike, pre svega, na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetsku dečju kliniku i raspolaže sa pet komfornih soba, tri kupatila, dve kuhinje i jednom zajedničkom dnevnom sobom.

Radovi na adaptaciji prostora trajali su mesec dana i u njihovo sređivanje uloženo je oko 1.270.000 dinara. U stanovima su napravljeni pregradni zidovi radi bolje funkcionalnosti, ugrađene su stepenice kojima su stanovi povezani, kompletno su okrečeni, opremljeni nameštajem i sređeni za ugodan boravak ovih teško obolelih mališana.

Na ovom mestu oboleli mališani iz unutrašnjosti i njihovi roditelji imaće privremeni smeštaj sve dok se ne završi obnova Doktorove kule, ruiniranog zdanja u okviru Kliničkog centra. U ovoj kamenoj građevini, kada se završi adaptacija za koju se još obezbeđuju sredstva, biće otvorena trajna roditeljska kuća, a tu će biti i prenet celokupan nameštaj.

Roditeljska kuća na Senjaku otvorena je zahvaljujući jednom savesnom sugrađaninu i društveno odgovornim preduzećima i pojedincima koji su učestvovali u njenoj adaptaciji i opremanju.

Gradska opština Savski venac, u saradnji sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR), pokrenula je projekat za rekonstrukciju Doktorove kule, a Stalna konferencija gradova i opština je pozvala sve gradove i opštine u Srbiji, kao i sve ljude dobre volje da pomognu u obnovi i opremanju ovog objekta. Doktorova kula je smeštena u okviru kompleksa Kliničkog centra Srbije, veoma blizu Onkološke i Dečje klinike, a u rekonstruisanom objektu, veličine oko 860 kvadrata, nalaziće se sedam apartmana, centralna kuhinja, zajedničke prostorije za odmor i igru, kao i biblioteka.

Kako na beogradske hemato-onkološke klinike na lečenje dolazi 70 odsto dece iz unutrašnjosti Srbije, a lečenje od raka može potrajati više godina uz visoke materijalne troškove, ovakav tip smeštaja je od velike važnosti, posebno za socijalno ugrožene porodice.

Donatorska sredstva mogu biti uplaćena na namenski račun GO Savski venac "Doktorova kula", broj 840-1813741-23.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST