Novo groblje >

Po ugledu na Per Lašez

Onlajn spisak sahrana, video-nadzor, fotografisanje sahrana, a uskoro i internet čitulje, samo su neke od novina koje je u poslednje vreme uveo JKP "Pogrebne usluge".

Generalni direktor ovog preduzeća mr Dragan Baltovski za "Vreme" kaže da preko interneta građani mogu da dobiju kompletne informacije o uslugama koje pruža ovo preduzeće. "Imamo kvalitetno urađen veb-sajt na kom se mogu saznati koje se procedure obavljaju ukoliko se desi smrtni slučaj, kome se građani mogu obratiti, informacije o širim delatnostima našeg preduzeća vezane za pogrebnu opremu, grobno mesto, pa čak možete naći i raspored sahrana i kremacija", napominje Baltovski.

Zakazivanje sahrana na internetu, po njegovim rečima, još nije moguće jer, kada se desi smrtni slučaj, treba pripremiti niz dokumenata za koje je neophodno angažovanje specijalizovanih ustanova. "Tek kada se to uradi, može se vršiti zakazivanje, ali u svakom slučaju neophodno je fizičko prisustvo nekog lica koje će priložiti dokumente. Što se tiče prenosa sahrana preko interneta, ljudi koji žive u inostranstvu i koji su sprečeni da prisustvuju sahrani svojih rođaka, u najskorije vreme moći će da prate snimak sahrane putem interneta. Naravno, biće ograničen pristup snimku i samo će oni moći da ga gledaju. Takođe, biće organizovano i snimanje sahrana znamenitih ličnosti, naravno uz saglasnost njihove rodbine", dodaje Baltovski.

U svetu se već uveliko primenjuje praksa prenošenja sahrana poznatih ličnosti preko interneta, a nedavni primer je i prenos sahrane preminule pop dive Vitni Hjuston. Britanski krematorijum Park Gven nudi uslugu gledanja ceremonije sahrane, odnosno kremiranja putem interneta uživo, a zainteresovani mogu kupiti snimak i na DVD-ju. Takođe, danska luteranska crkva ponudila je svojim vernicima da preko interneta uživo prate prenos sahrana i krštenja.

Vođeni logikom da i groblja moraju da idu u korak sa svetom koji se neprestano modernizuje, JKP "Pogrebne usluge" je tokom protekle tri godine uneo mnoge novine i modernizovao poslovanje.

"Od ostalih aktivnosti posebno ističemo da postoji veliko interesovanje da se organizuju turističke ture razgledanja Aleje velikana i grobova poznatih na Novom groblju u svrhu boljeg upoznavanja naše istorije, kulture i tradicije. Imajući u vidu značaj Novog groblja kao kulturno-istorijskog spomenika, u toku je izrada projekta koji nosi radni naslov ‘Muzej na otvorenom’. Ovim se projektom planira poseban ulaz za posetioce sa info-centrom i program za organizovane posete sa vodičem", kažu u ovom preduzeću.

Od velikog značaja za uređenje Novog groblja bila su studijska putovanja u inostranstvo. Menadžment preduzeća je obišao neka od najznamenitijih grobalja: gradsko groblje u Veroni, Minhenu i groblje Per Lašez u Parizu, koje važi za jedno od najpoznatijih u svetu i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Pariza.

"Pripremajući se za proslavu 125 godina postojanja Novog groblja napravili smo i monografiju koja predstavlja istorijat ovog groblja, na kojem se nalaze i spomenici velike umetničke i istorijske vrednosti", kaže direktor Dragan Baltovski.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: vesna anđić