foto: fonet

Sport >

Šamar, saopštenje i pismo

Napad na fudbalera Partizana Lazara Markovića posle utakmice sa Slobodom Point Sevojno iz Užica, odigrane na stadionu FK Partizan u subotu desetog marta, izgleda da nikada neće biti do kraja "razrešen".

Kao da se to dogodilo u nekoj mračnoj šumi, a ne na javnom objektu pred dvadesetak hiljada svedoka i pred desetinama fotoreportera, snimatelja i direktnih svedoka, danima nakon događaja srpska policija nema nikakav stav o tome.

Prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama upad na teren je po sebi krivično delo za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, tako da je utvrđivanje istine o tome da li je Lazara udarilo ili odgurnulo nevažno ako policija želi da uhapsi počinioce dela. Oni koji su "neovlašćeno ušli na teren" pa još i izazvali nasilje mogu lako biti sprovedeni u nadležni sud i osuđeni prema postojećoj regulativi. Policija sigurno zna ko je potezao ili šamarao Lazara Markovića.

Policija još nikoga nije uhapsila, ali je najavila istragu.

Izgleda da će istraga biti intenzivnija pošto se u utorak pojavilo pismo potpisano sa "Navijači Partizana", koji poručuju Ivici Dačiću da hapsi inače će se loše provesti na predstojećim izborima. Da li to "navijači" tvrde da imaju neke veze sa političkim partijama?

Možemo sada da zamislimo Dačića kako lomi mozak: kako da ovo rešim a da mi ne padne podrška? Verovatno se neće izjašnjavati i neće ništa raditi javno, sačekaće da se sve zaboravi. Njegov je rezon: što bih ja hapsio, ako ti ljudi sutra mogu da pomognu? Pored toga, svi znaju ko je bio na atletskoj stazi, a niko ne govori imena – ni klub, ni igrači, ni suprotstavljeni "navijači".

Ovde ni drugi nisu nevini. Svi oni koji ćute su odgovorni, oni pomažu da se vinovnici izvuku jer svima odgovara ovakvo divlje stanje. Lepo je što se iz uprave trude da "privuku" publiku, ali to je lažna inicijativa, jer to nije normalan svet već fitilj koji tinja. Zato sada nemamo jasan stav kluba prema siledžijama, nego se pišu saopštenja bez sadržaja. Savez je odgovoran jer ne kažnjava odmah i strogo, uprava je odgovorna jer paktira sa jednom grupom siledžija protiv druge, igrači koji su sve videli su krivi jer ćute.

Hajde da vidimo ako se Zvezda približi nekim čudom Partizanu u nastavku prvenstva na tri boda kako će izgledati "večiti derbi": Beograd će opet biti pretvoren u ratnu zonu i svi će čekati da vide da li će biti navijačkog obračuna ili će nezadovoljni navijači poraženih pokušati da linčuju članove uprave i igrače. A derbi je zakazan za 5. maj, dakle, dan pred "presudne izbore", i biće idealan poligon za različite stvari u vreme zakonske izborne tišine. Kladim se da "štabovi" stranaka o tome razmišljaju koliko god sve izgledalo budalasto i bez blage veze sa mozgom. Tada se više niko neće sećati šamaranja najtalentovanijeg fudbalera u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST