Vreme Beograda – Javni prevoz >

BusPlus, dva meseca posle

Na najprometnijim stanicama javnog prevoza pušteno je u rad prvih deset displejeva koji putnicima pružaju informacije o udaljenosti vozila gradskog prevoza

Bus je skroz Plus

Dva meseca od uvođenja BusPlus sistema, broj prodatih karata je povećan u odnosu na prošlu godinu, a Beograđanima su na raspolaganju usluge SMS servisa i informativnih displejeva. U planu je uvođenje dnevnih, trodnevnih i nedeljnih karata.

Displejevi koje je postavila Direkcija za javni prevoz pokazuju broj linije vozila koje pristiže na stanicu, naziv okretnice prema kojoj se vozilo kreće i broj stanica koliko je vozilo udaljeno.

Studentkinja Sandra Miljaković (19) svakoga dana putuje od Karaburme do Trga Republike i kaže da su displeji sa informacijama "odlična stvar". "Predavanja na fakultetu obično počinju oko 14 sati, kada je velika gužva u prevozu. Sada možete da vidite kada dolazi sledeće vozilo, i lakše je, makar ono bilo udaljeno i pet stanica. Mogu da se orijentišem i izračunam koliko će mi vremena trebati da stignem do Trga", objašnjava Sandra. Ljiljana M. kaže da "mnogo voli plastiku", koja je bolja od nekadašnjih "pantljičara" i pojedinačnih karata.

Građanima su za sada informativni displejevi dostupni na deset najprometnijih stajališta u užem centru grada. U BusPlusu kažu da će u narednom periodu informativnim displejevima biti opremljeno još 100 stajališta u gradu.

BUSPLUS SMS SERVIS: Na stajalištima na kojima nema displejeva, građanima je na raspolaganju korišćenje SMS servisa. Obeleženo je 2500 stanica u gradskoj zoni – na stanicama sa nadstrešnicama, šifra stanice ispisana je na informativnoj tabli i obeležena žutom bojom. Na ostalim stanicama šifra se nalazi u donjem desnom uglu informativne table.

Ukoliko na mobilnom telefonu ukucate *011*šifra stajališta# i pritisnete taster za pozivanje, dobićete povratnu poruku koja sadrži informacije o linijama koje staju na toj stanici i koliko stanica su dva sledeća vozila svake linije udaljena od vas.

U BusPlusu kažu da su informativni displejevi i SMS servis rađeni po uzoru na svetske metropole i da je cilj da se građanima omogući lakše i efikasnije kretanje. Beograđani se još uvek navikavaju na novi sistem, ali kažu da se na dobre stvari čovek lako navikne.

Dalibor Živković (40) sa Miljakovca na posao ide gradskim prevozom i SMS servis koristi svakoga dana. "Sada brže stignem na posao. Ukoliko je autobus kojim idem udaljen više od dve stanice, jednostavno uđem u prvo vozilo koje naiđe i sačekam svoj autobus na nekoj od narednih stanica. Servis je besplatan, što je dodatno olakšanje", kaže Dalibor.

Prvih šest meseci korišćenje SMS servisa biće besplatno.

Kako objašnjava član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović, nakon isteka ovog perioda usluga SMS servisa će se naplaćivati po ceni standardne SMS poruke u mobilnim mrežama, a u planu je i podizanje SMS servisa na viši nivo. "Videćemo kako će funkcionisati SMS servis, jer samo održavanje sistema zahteva sredstva, ali kada se sistem bude uhodao, u planu je da građanima bude dostupna informacija za koliko tačno minuta stiže sledeći autobus."

SISTEM ZA KONTROLISANJE I UPRAVLJANJE VOZILIMA: Gordana Maričić nekada je radila kao otpravnik vozila na okretnicama, a od uvođenja novog sistema i jednomesečne obuke radi kao dispečer u Kontrolno-operativnom sistemu Direkcije za javni prevoz. Njen posao je manje-više isti, praćenje funkcionisanja saobraćaja gradskog prevoza. Međutim, umesto beležnice i zapisivanja podataka o dolasku i odlasku vozila sa okretnice, sada svoj posao kontrole saobraćaja obavlja na daleko efikasniji i moderniji način.

"U svakom trenutku vidimo gde se koje vozilo nalazi, kojom se brzinom kreće. U kontaktu smo sa vozačima, koji nam mogu slati već pripremljene poruke, i izvestiti nas o kvaru ili gužvi", objašnjava Gordana.

Operativno-kontrolni centar radi 24 sata, svakog dana u nedelji. Prate se vozila na svim linijama, od izlaska do povratka u garažu. Vrši se kontrola realizacije planiranog reda vožnje, poštovanje definisane trase, a sa ciljem povećanja efikasnosti i bezbednosti.

Željko Ožegović objašnjava da se u Operativno-kontrolnom centru vrše analize funkcionisanja saobraćaja i da će na osnovnu njih, između ostalog, biti pojačane linije koje su najprometnije. Zbog toga je jako važno da korisnici prevoza validiraju svoje elektronske karte.

"Jako je važno validirati karte, čak i ako su mesečne. Validiranjem karte pri ulasku u autobus, sistem dobija tačnu informaciju koliko ima putnika i na osnovu toga se mogu pojačavati ili uvoditi nove linije. Građani validiranjem karata zapravo pomažu poboljšanju efikasnosti sistema", kaže Ožegović.

POVEĆAN BROJ PRODATIH KARATA: Do sada je izdato više od milion BusPlus karata, od čega preko 600.000 peronalizovanih. Prihod od prodaje karata je povećan od uvođenja novog sistema – u februaru je prihod od prodatih karata bio veći za 13,5 odsto od prihoda ostvarenog u novembru 2011. godine, kada je ostvaren najviši prihod u prošloj godini.

Međutim, i pored povećanog broja prodatih karata, još uvek je dosta onih koji prevoz koriste bez karata. Od početka marta, kada je počela kontrola putnika, izdato je 4000 opomena i naplaćeno 40 kazni na licu mesta. "Važno je da građani shvate da je javni prevoz u Beogradu najjeftinji u Evropi. Neplaćanjem prevoza građani štete sami sebi i celom sistemu."

NOVI TIPOVI KARATA: Planira se uvođenje i novih tipova karata – dnevnih, trodnevnih i nedeljnih. Novi tipovi karata će naročito biti pogodni za turiste i one koji u glavni grad svrate na nekoliko dana.

Pored uvođenja novih tipova karata i nadogradnje BusPlus sistema novim uslugama, Grad planira i kupovinu 400 novih vozila krajem ove ili početkom sledeće godine. U planu je kupovina 280 zglobnih i 120 običnih autobusa. Povećanjem mesta za kupovinu i dopunu kartica dodatno će se povećati pristupačnost za sve korisnike gradskog prevoza.


 

»Vreme Beograda«

Ovo je jedan tekst iz dodatka.


Ceo dodatak u PDF-u


Ostali tekstovi:

– Planirane rekonstrukcije parkova

– Podzemni kontejneri

– Telefonska linija za roditelje dece sa smetnjama u razvoju

– Beoinfo


Dodatak priredila Biljana Vasić. Fotografije u dodatku: A. Anđić, www.scx.hu, Beoinfo


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

  • U SVAKOM TRENUTKU VIDIMO GDE SE KOJE VOZILO NALAZI: Ekipa dispečera na poslu

Informativni ekran

Informativni displejevi dostupni su na sledećim stajalištima – na stanicama na Slaviji u smeru ka Crvenom krstu, u Ulici Kralja Milana u smeru ka Terazijama, na Zelenom vencu u Brankovoj ulici u smeru ka Terazijskom tunelu, u Takovskoj ulici preko puta Glavne pošte u smeru ka Mostarskoj petlji, u Bulevaru kralja Aleksandra kod Pionirskog parka u smeru ka Vukovom spomeniku, kod Opštine Novi Beograd u smeru ka centru grada, kod Doma omladine prema Pančevačkom mostu, u Požeškoj na stanici Kijevska u smeru ka centru grada, na Beogradskom sajmu u smeru ka Banovom brdu i u Bulevaru Mihajla Pupina na stanici Šest kaplara kod tržnog centra "Ušće" u smeru ka Starom gradu.

Iskustvo za poneti

Iako zemlje iz okruženja, poput Hrvatske i Slovenije, imaju slične sisteme javnog prevoza u svojim glavnim gradovima, BusPlus sistem Beograda poslužiće kao uzor onima koji još nisu uveli elektronske sisteme. Kako najavljuju u Gradskom veću, početkom aprila Beograd će posetiti gradonačelnik Sofije i šef odeljenja za saobraćaj tog grada, kako bi se upoznali sa načinom funkcionisanja BusPlus sistema.