Vreme
VREME 1110, 12. april 2012. / EXTRA

Obrazovanje za XXI vek (30):
Vesti

Nema osiguranja za škole

Kako javlja Radio 021, većina osiguravajućih kuća odbila je da novosadskim školama pokrije troškove sanacije štete koja je nastala zbog obilnog snega ove zime, kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje. Prema rečima načelnika Zorana Kuzeljevića, u tim društvima kažu da ugovorima nisu predviđene ovakve situacije. "Nažalost, mi kao uprava možemo samo da konstatujemo da se osiguravajuće kuće nisu baš pokazale i pored jako velikih sredstava koja Grad izdvaja za te namene. Sve škole su se obratile osiguravajućim kućama i njihovi veštaci su izašli na teren, međutim, oni smatraju da ugovorom nije predviđena naknada štete u tim slučajevima", rekao je Kuzeljević.

Kako kaže, samo jedna osiguravajuća kuća je priznala ovu vrstu štete. Nezvanično, u pitanju je Dunav osiguranje: "Mi ćemo sugerisati školama da za sledeću školsku godinu jako dobro gledaju s kim sklapaju ugovore, da poprave te ugovore u svoju korist. Zaista mislim da je reč o poslovnom ponašanju koje datira daleko unazad i da je ova situacija pokazala da se nešto mora drastično promeniti." Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Nemanja Starović rekao je početkom marta da će Grad od osiguravajućih društava tražiti da pokriju troškove sanacije. On je naveo da Grad za osiguranje škola i vrtića svake godine izdvaja skoro milion evra i da zbog toga smatra da bi osiguravajuće kuće morale da se oduže i pokriju veći deo štete nastale elementarnom nepogodom.


Problemi na FPU-u

Oko 30 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u ponedeljak je protestovalo ispred zgrade fakulteta zahtevajući da sa očišćenom godinom i 60 bodova pređu na budžet. Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) i dalje ne može da se izbori sa problemom nedostatka novca potrebnog za normalno funkcionisanje ove ustanove, pa od ovih studenata koji su dali sve ispite u roku traži da plate školarine od 200.000 dinara. Isti problem fakultet je imao i prošle godine, kada oko 200 studenata koji su očistili sve ispite u godini nije moglo da pređe na budžet. "Prošle godine je veliki broj studenata ostvario 60 ESPB bodova, a fakultet nije imao sredstava da ih sve prebaci na budžet. Zato smo formirali rang-liste prema kojima su samo studenti sa visokim prosekom obezbedili mesto na budžetu. Za ostalih 200 to nije bilo moguće", izjavio je prodekan za nastavu FPU-a Danilo Stojanović. Ministarstvo prosvete je 2. marta studentima obećalo da će fakultetu uplatiti devet miliona dinara, čime bi oni koji imaju 60 bodova bili oslobođeni plaćanja školarine. Međutim, FPU se pravda da taj novac još nije uplaćen i studentima koji nisu uplatili 200.000 dinara ne dozvoljava da slušaju predavanja i polažu ispite. Sastanak studenata, dekana i predstavnika Ministarstva zakazan je za sredu.


Upis u srednje škole 18. aprila

Konkurs za upis nove generacije učenika u srednje škole biće objavljen oko 18. aprila, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Kostić. "Konkurs se upravo priprema za štampanje i nadamo se da će biti predstavljen odmah posle uskršnjih praznika, oko 18. aprila", rekao je Kostić. Probni test male mature, na kome će biti potpuno nepoznati zadaci iz srpskog i matematike, osmaci će polagati 21. aprila, a za one koji tog dana ne izađu na test, rezervni termin je 28. april. Upisne aktivnosti i datum polaganja završnog ispita biće približni prošlogodišnjim, bez obzira na to što je zbog ledenog talasa školska godina produžena za nedelju dana. Od ove godine, kao novina uvodi se probno testiranje za učenike šestog razreda i za njih će test sa pitanjima iz biologije, istorije, fizike i geografije, biti održan u subotu, 31. marta. Razlog je to što će oni, kada budu u osmom razredu, na završnom ispitu, uz srpski i matematiku, polagati i treći test, kombinaciju pitanja iz pet predmeta (biće dodata i hemija). Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će rezultati koristiti Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji radi evaluaciju. Kostić je ranije rekao da u Srbiji ima 78.000 učenika osmog razreda i da je za njih u srednjim školama rezervisan dovoljan broj mesta – pet do sedam odsto više od broja osmaka. U gimnazije će u novoj školskoj godini, prema Kostićevim rečima, biti upisano 22 odsto učenika. Uz konkurs će biti objavljen i informator, u kome se nalaze minimalan i maksimalan broj bodova koji je prošle godine bio potreban za upis u sve srednje škole u Srbiji.