Novogovor >

Evaluacija efekata kampanje

Evaluacija (pozajmljena od Francuza) je procenjivanje vrednosti nečega, procena. Efekat (pozajmljen od Latina) je dejstvo, učinak, posledica, rezultat. Kampanja (pozajmljena o Francuza) je bitka, organizovana akcija za ili protiv. Evaluacija predizbornih akcija raznih političara protiv političkih protivnika sledi 6. maja.

U teoriji, marketinške agencije svojim klijentima, naravno, uvek ponude evaluaciju efekata propagandne kampanje pre odlučujućeg datuma, ali nevolja je u tome što političari po pravilu prvi poveruju u sopstvenu propagandu i teško ih je razuveriti da njihova kampanjska (povremena, nesistematska) akcija nema učinka.

Evaluacija efekata kampanje zakonito prerasta u patamuzovanje i vozanje.

Pitate zašto?

Da li biste vi baš lako naručiocu posla mogli da kažete da je njegovo ubeđivanje, laganje, obmanjivanje, martakuka, švindlovanje, izvatavanje – provaljeno? Pogotovu ako ste ga na to nagovorili. Da mu za njegove pare predočite da će po vašem prethodnom savetu vrisnuti, kalirati, čabrisati, ljuljnuti, trokirati, profulati, uprskati i čabrisati?

Kako da mu saopštite da ne treba da nastavi praznoslovljenje, avetanje, bavrljanje, baleganje, barlijanje, verglanje volidžanje, mrndžanje, balavljenje, žilavljenje, pimplovanje, prtljanje i sviranje.

Kako sobom opčinjenog a vi ste ga u takvo stanje doveli, da ubedite da će se ukantati ako nastavi blebetati, nagvaždati, brbljati, blejati, džakati (nerazumljivo govoriti kao u zborskoj gužvi), ili mezgati (zavaljeno i tromo svašta pričati), drobiti, teljezgati, naklapati, traveljati, praznosloviti, palamuditi, mlatiti praznu slamu i prodavati krompir u muštiklu.

Ko zna šta će doneti ćud birača, pa klijenta valja bar privremeno podržati, pogurati, oraspoložiti, ohrabriti i reći da će mu upasti sekira u med, da sve ide kako treba, da se sve sliva u njegov levak, da je protivnik pečen, da mu sledi rasulo, rastur, satir, smak, slom, razor i sunovrat, da će zaglibiti, da će mu se nade izjaloviti i pasti u vodu. Obavezno ćete dodati zaključak na naučnoj bazi da evaluacija efekata kampanje kaže da će naručilac vaše usluge protivnika koji je grdan, i nagrdan preslišati, ukantati, uplatkati, ušiti i pocepati, rasturiti, razvaliti i satreti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST