Zdravstvo >

Kubanska vakcina

Sledeće nedelje Srbiju bi trebalo da posete predstavnici Cimaba, komercijalnog dela Instituta za molekularnu onkologiju u Havani, u kojem je otkrivena vakcina protiv raka pluća. Razlog njihove posete je nastavak razgovora o proizvodnji i distribuciji njihovog otkrića, a rezultat pregovora mogla bi da bude i odluka da se vakcina "cimavaks EFG" puni, pakuje, a možda čak i proizvodi u Institutu "Torlak" u Beogradu.

Kako prenosi list "Pres", ukoliko kubanska delegacija bude zadovoljna onim što budu videli sledeće nedelje, "Torlak" bi u jednom trenutku mogao da postane centar iz koga će se vakcina "cimavaks EFG" distribuirati čitavom regionu. Direktor "Torlaka" dr Branislav Lazić potvrdio je za "Pres" da ovaj institut raspolaže dovoljnim kapacitetima i potrebnim standardima da se posao preuzme. Kako je rekao, ideja je da "Torlak" prvo dobije posao sekundarnog pakovanja, odnosno da iz Kube stiže polugotov proizvod koji bi se na ovom institutu punio i za Srbiju i za zemlje bivše SFRJ. Lazić kaže da je ova mogućnost realna i sa tehničke strane sasvim izvodljiva. Objasnivši da je "cimavaks EFG" namenjen relativno maloj grupi ljudi (samo osobama koje imaju određeni tip karcinoma pluća, koje su prošle čitav medicinski tretman, a pojavile su im se metastaze), dr Lazić je rekao da je reč o broju koji se za Srbiju i okolinu može meriti u nekoliko hiljada, što znači da ne bi bilo reči o nekoj masovnoj proizvodnji. S obzirom na to da se druge vakcine rade sezonski, slobodnih termina za "cimavaks EFG", kaže, ima. "Torlak" je već naručio punilicu koja se trenutno instalira i već krajem sledeće nedelje i novi pogon će biti pušten u rad, a direktor Instituta ne isključuje mogućnost da bi jednoga dana "Torlak" mogao da usvoji proizvodnju, što znači da bi se vakcina protiv raka pluća jednoga dana mogla i proizvoditi u Srbiji.

Institut "Torlak" je sa Kubancima pre skoro dve nedelje potpisao pismo o namerama. Po planu, dokumentacija o vakcini bi u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije trebalo da stigne početkom juna.

Agencija za lekove je, po zakonu, dužna da u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva utvrdi da li je zahtev za registraciju leka potpun ili nije i da u pismenom obliku o tome obavesti predlagača. Ukoliko Agencija utvrdi da je zahtev potpun, dužna je da u roku od 210 dana donese odluku o izdavanju ili neizdavanju dozvole.

Srpski onkolozi se do sada nisu negativno izjašnjavali o kubanskoj vakcini. Ipak, svi koji su davali izjave proteklih meseci čekaju da vakcina prođe testove u zemljama Evropske unije. Ukoliko prođe sve neophodne kontrole u Uniji i u našoj zemlji, vakcina bi mogla postati dostupna i za pacijente u Srbiji. I to, kako je izjavio ministar zdravlja dr Zoran Stanković, besplatno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST