Saveti iz osiguranja >

Pod kojim uslovima osiguranik može otkupiti polisu životnog osiguranja

Prema zakonu o obligacionim odnosima, ugovarač osiguranja (on je najčešće i osiguranik) može otkupiti polisu osiguranja ukoliko je platio premiju za najmanje tri godine trajanja osiguranja. Međutim, svaki osiguravač može propisati blaže uslove za otkup osiguranja u skladu sa svojom poslovnom politikom. U Wiener Städtische osiguranju otkup je moguće dobiti ako su plaćene najmanje dve godišnje premije, ali ne pre isteka treće godine trajanja osiguranja.

Ukoliko ugovarač želi da otkupi polisu, preporučuje mu se da ne raskida ugovor već da uzme pozajmicu, koja iznosi 90 odsto otkupne vrednosti polise. Na ovako odobren predujam ugovarač ima obavezu da plaća kamatu jednom godišnje bez obaveze vraćanja predujma. Ako ugovarač ne plati kamatu, smatra se da je zatražio otkup osiguranja. Naravno, ugovarač može da vrati predujam pre isteka osiguranja i tada prestaje s plaćanjem godišnje kamate, ili da dogovori da mu se isplaćeni predujam odbije od osigurane sume po isteku osiguranja.

U slučaju da ugovarač nije u mogućnosti da plaća premiju osiguranja, te prestane plaćanje, osiguravač je dužan da ugovarača osiguranja opomene da nije izmirio dospelu obavezu. Ukoliko ugovarač ne plati premiju ni 30 dana od dana kada je primio opomenu, osiguravač redukuje ili stornira ugovor u zavisnosti da li su plaćene dve godišnje premije ili manje od tog iznosa. Svaki ugovor koji je redukovan usled neplaćanja premije može se reaktivirati ukoliko od trenutka prestanka plaćanja premije nije proteklo više od dve godine. U tom slučaju ugovarač ima obavezu da plati celokupnu neplaćenu premiju osiguranja.

Autor je direktor Sektora za osiguranje lica Wiener Städtische osiguranja


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST