foto: m. milenković

Društvo >

Letnji raspust bez školskih dvorišta

Nedavno je počeo letnji raspust za đake osnovnih i srednjih škola. Međutim, oni koji ostaju u Beogradu, neće tokom raspusta moći da koriste dvorišta obližnjih škola za razonodu jer su u mnogima od njih izgrađeni baloni i hale za fizičko koji se tokom raspusta ne mogu slobodno koristiti. Takođe, iako školsko dvorište spada u javno dobro koje svako može koristiti bez ograničenja, mnoge škole ograničavaju pristup svojim školskim dvorištima zbog lakšeg održavanja.

U Drugoj ekonomskoj školi nedavno je izgrađen balon koji se može koristiti tokom cele godine, međutim – obavezan je zakup. "Mi čuvamo naše školsko dvorište. Ono je staro i oronulo i ne želimo da još više propadne. Zato se kapija školskog dvorišta zaključava u 19 časova uveče i otključavamo je tek ujutro u 7 sati. Tokom dana ga koriste samo učenici škole, i bolje je i to nego da se u njemu skupljaju narkomani. Preko leta će dvorište biti zaključano, ali će đaci i ostali koji to žele, moći da koriste balon", kažu u ovoj školi.

U Šestoj gimnaziji, u skladu sa ugovorom, učenici koriste balon u kome je teren za fudbal sa veštačkom travom, ali samo prva četiri časa u prepodnevnoj smeni. Novac od zakupa ide u republički budžet, tako da nemaju korist od izdavanja. Školsko dvorište trenutno nije u funkciji jer su u toku radovi na sanaciji terena, pa ga učenici ne mogu koristiti ni tokom redovne nastave.

Iako u petnaest škola postoje baloni sa sportskim terenima, malo je onih koji se mogu pohvaliti da sve funkcioniše dobro. Problemi nastaju uglavnom iz dva razloga. Prvi je taj da đaci imaju ograničen pristup halama, a drugi što novac od zakupa na kraju ne završi u školskoj, već u republičkoj kasi, tako da ni učenici ni škola nemaju koristi od balon-hala.

Na teritoriji Beograda trenutno ima 105 balon-hala, a najveći broj, 60 odsto, nalazi se u školskim dvorištima, određeni broj na sportskim terenima i manji broj na ostalom zemljištu. Odobrenje za balon-halu izdaje se sa rokom važenja od deset godina ili kraćim ukoliko je zakup ugovoren na kraći period, a rok važenja odobrenja se može produžavati.

Jedan sat zakupa sportskih balona košta u zavisnosti od termina i kvaliteta terena, od 3000 do 4800 dinara. Nešto jeftiniju rekreaciju sebi mogu da priušte oni koji odluče da igraju fudbal ili košarku u nekoj od brojnih školskih sala, koje se takođe izdaju, ali po ceni od 1000 do 3000 dinara po satu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST