Pravosuđe >

Davinić – država 5:0

Bivšeg ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Prvoslava Davinića, Viši sud u Beogradu je 5. jula oslobodio optužbe za zloupotrebe u nabavci vojne opreme o čemu se govorilo u takozvanoj aferi "Pancir" 2005. godine.

foto: tanjug

Prvoslav Davinić, bio je pod budnim okom medija i javnosti dok su se protiv njega nizale optužbe i sudski procesi. Aferi "Pancir" prethodile su optužbe da je dodelio nezakonito stanove pripadnicima jedinice "Kobre", zatim da je dodelio jednoiposoban stan viceadmiralu Mihajlu Živkoviću, čak i da je nezakonito poklonio rashodovani brod "Barkasa" vladi Crne Gore, posle raspada zajednice. U svim navedenim slučajevima, dokazana je Davinićeva nevinost. Trenutno se protiv njega vodi postupak zbog navodne umešanosti u aferu "Satelit", odnosno za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije.

"Presrećan sam što sam od šest krivičnih postupaka koji se protiv mene vode, u pet dokazao da nisam kriv. Nadam se da ću i u poslednjem, koji se odnosi na takozvanu aferu "Satelit", dokazati svoju nevinost i uveriti javnost da su svi ovi postupci bili politički montirani, rekao je bivši ministar odbrane, Prvoslav Davinić, dan nakon oslobađajuće presude u aferi "Pancir".

On tvrdi da postoje indicije da je spor pred Međunarodnom arbitražom u aferi "Satelit" namerno izgubljen kako bi neko uzeo proviziju.

Što se tiče optužbi koje je lider URS-a Mlađan Dinkić izneo u vezi sa aferom "Pancir", Davinić je podsetio da nijedna nije ušla u optužnicu koju je Viši tužilac podneo sudu, ali da je u javnosti ostao utisak da se tu radi o "pljački veka" i nepoštovanju budžetske procedure i tim povodom zatražio da mu se Mlađan Dinkić izvini.

Povodom oslobađajuće presude u ovom slučaju, reagovala je i stranka Mlađana Dinkića. Iz URS-a je Tanjugu rečno da je oslobađajuća presuda nekadašnjem ministru odbrane "pravo ogledalo reforme pravosuđa".

"Ipak, najvažnije je da je Dinkić otkrivanjem te afere raskrinkao tu grupu i sprečio prevaru, jer akteri nisu uspeli da realizuju taj štetan posao sa naduvanim cenama. Najvažnije je da Davinić i ekipa nisu uspeli u prevari i otimanju narodnih para i da su zaustavljeni", navode iz URS.

U URS-u napominju da nova vlada mora "ozbiljno da se pozabavi reformom pravosuđa, jer ovako više ne može".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST