foto: m. milenković

Društvo >

Heroj ulice

Mediji su ga prozvali gradskim herojem i borcem za svoj grad. On sebe vidi kao običnu, ali upornu osobu, nekog ko ne sedi, ne kuka i ne čeka da drugi umesto njega promene svet. Filip Vukša je trenutno na drugoj godini pejzažne arhitekture na Šumarskom fakultetu. U razgovoru za "Vreme", objašnjava kako inspiraciju za ovu vrstu aktivizma nije nasledio iz porodice, niti je pronašao u nekom junaku iz knjige, literaturi iz škole i slično. Ono što ga je doticalo su realne svakodnevne situacije sa kojima se suočavao kad izađe iz stana – pokvareni autobusi, kašnjenje, bandere koje ne rade i mnoge druge nepravilnosti.

"Cela stvar je počela iz želje da se sredi biciklistička staza od 25. maja do Ade ciganlije. Volim da vozim bicikl i često idem tom stazom koja je bila potpuno uništena, prepuna rupa. Njom su išli i automobili pošto nigde nije stajao znak da je to u stvari staza za bicikle. Zanimljivo je da to stanje nikome nije smetalo. Mene je zanimalo šta će se desiti ako podnesem prijavu za postavljanje znaka koji govori da je to biciklistička staza, kao i za njeno sređivanje, ništa me ne košta", priča Filip. Prvu prijavu poslao je Saobraćajnoj inspekciji pri Sekretarijatu za inspekcijske poslove. Oni su to prosledili Direkciji za puteve, ali od njih nije stigao nikakav odgovor i ispostavilo se da niko nije nadležan za to pitanje. Filipu su bile potrebne tri godine i 150 prijava da se staza obeleži i opravi. Prvu prijavu je poslao sa petnaest godina, i u toku te prve godine inspektori su kontaktirali njegove roditelje i zamolili ih da utiču na njega kako ne bi više slao prijave, na šta su oni odgovorili: "Ako nije u pravu, lako ćete ga se otarasiti."

Filip je ubrzo otpočeo nove akcije i nastavio sa slanjem prijava koje su se pretežno odnosile na autobuski saobraćaj, javnu rasvetu i uređenje parkova. Zanimljiva je akcija po kojoj je postao poznat u javnosti. "U julu 2010. godine posvetio sam se lepljenju noćnih linija po stajalištima na teritoriji Beograda. Prvo sam kontaktirao nadležne, ali kad su rekli da nemaju sredstava za to, ja sam odlučio da sam krenem od stanice do stanice, baš da vidim koliko vremena i novca treba jednoj osobi da to sprovede. Za mesec dana pokrio sam oko desetinu stajališta, na šta sam potrošio osamdeset evra", priča Filip. Kad je ova priča dospela u medije, Filipa je kontaktirao menadžer grada Beograda Aleksandar Bijelić, koji je, prema Filipovim rečima, odigrao ključnu ulogu u tome da nadležni preuzmu odgovornost i sprovedu akciju obeležavanja noćnih linija do kraja.

Za sad Filip ne planira da se priključuje bilo kojoj političkoj partiji, tako da je nedavno odbio ponudu za članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Srbije, stranci Rasima Ljajića. Trenutno radi na izradi novog sajta sa još četiri prijatelja, na kom će građani moći da prijavljuju komunalne probleme. "Dešavalo se da me ljudi okrenu i pitaju za savet, kako i kome da prijave neke nepravilnosti koje su primetili u svojoj okolini. Tako sam sa još četiri prijatelja došao na ideju da napravimo sajt koji će pružiti sve potrebne informacije ove vrste. Cilj sajta je podizanje građanske svesti, edukacija građana o tome šta mogu da urade, kome da se obrate i kako da reše problem koji im remeti svakodnevicu", objašnjava Filip. "Ime sajta još nismo osmislili, ali postoji ideja da ga nazovemo zabolji.bg."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST