Crna Gora >

Uhapšen navodni Šarićev direktor

U ponedeljak, 23. jula, crnogorska policija uhapsila je Nemanju Krstajića iz Pljevalja, za kojim je srpski Interpol raspisao poternicu zbog sumnji da je povezan sa kriminalnim radnjama odbeglog Darka Šarića. Kako je crnogorskom dnevnom listu "Dan" potvrđeno iz policije, uhapšeni je odmah predat sudiji za istrage Višeg suda u Bijelom Polju koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Krstajić je, navodno, 2009. godine bio izvršni direktor dve firme koje se dovode u vezu sa Šarićem, što je i razlog za poternicu srpske policije. "Dan" saznaje da se uhapšeni, koji do sada nije imao problema sa zakonom, ne dovodi u vezu sa švercom droge, zbog koga je protiv Šarića podignuta optužnica i poternica, već je u pitanju finansijska istraga kojom je obuhvaćeno nekoliko desetina preduzeća braće Šarić, Darka i Duška. U Upravi policije saopšteno je da se zvanično u Crnoj Gori ne vodi istraga protiv Krstajića.

Krstajić je neko vreme živeo u Beogradu, a poslednjih godinu dana boravio je u Pljevljima. Kako crnogorski mediji pišu, njegovi sugrađani su iznenađeni hapšenjem i za njega govore da je miran mladić koji nije imao nikakvih problema sa zakonom.

Inače, od maja ove godine, pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, vodi se postupak protiv Šarićeve kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja krijumčarenje više od tri tone kokaina iz Latinske Ameriku u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Na teret im se stavlja i pranje novca stečenog trgovinom droge koji su ubacivali u legalne tokove srpske privrede u toku privatizacija. Taj postupak objedinjuje sve četiri dotadašnje optužnice protiv Šarića i njegove grupe.

Od ukupno 22 optužena, osmorica su u bekstvu, među kojima je i Šarić, trojica su dobila status svedoka saradnika, a sedmorica su već osuđena na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal po kome su priznali krivicu u zamenu za kaznu od četiri do 10 godina zatvora. U celom predmetu ima 79.000 dokumenata.

Darko Šarić se pre hapšenja Krstajića u medijima pominjao početkom jula. Tada je podmetnutom bombom ispod automobila u beogradskom naselju Bele vode ubijen Radojica Joksović. "Blic" je tada saznao da policije sumnja da je Joksović ubijen zbog neispunjenog obećanja Šariću da će brata Nebojšu Joksovića sprečiti da pred Specijalnim sudom svedoči protiv pljevaljskog narko-klana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST