foto: d. b.

Letnja škola muzike >

Klasika za mlade

U nedelju 22. jula u sali Sokolskog doma u Arilju, svečano je otvorena treća po redu Ariljska letnja škola mladih muzičara – ARLEMM 2012, koja će ove godine trajati do 5. avgusta. Ovaj letnji edukativni kamp okuplja muzički talentovanu decu i mlade iz cele Srbije, uzrasta od pet do dvadeset i pet godina. Glavni cilj škole je da se kroz učenje sviranja na određenim muzičkim instrumentima, kod dece i mladih prepozna sklonost prema klasičnoj muzici. Pored ovoga, cilj je širenje i razvijanje muzičke kulture u sredinama u kojima ne postoje obrazovne institucije iz oblasti klasične muzike.

Polaznici početnici imaju mogućnost da nauče da sviraju na violini, violončelu ili klaviru, dok su za one sa malo više iskustva od ove godine uvedena još dva instrumenta: viola i kontrabas. U okviru ove muzičke manifestacije učesnici imaju priliku da savladaju i prihvate pravila lepog ponašanja, da se druže i uživaju u živopisnoj prirodi, kupaju i rekreiraju u kristalno čistom Rzavu.

Interesovanje mladih za učestvovanje u ARLEMM-u sve više raste, tako da je za ovogodišnju muzičku manifestaciju prijavljeno petnaest polaznika iz Arilja i pedeset i jedan iz ostalog dela Srbije, ali i iz susednih zemalja. Osim predavanja i radionica na kojima će sticati osnovna znanja i učiti kako da stvaraju prve tonove na izabranom instrumentu, polaznici i posetioci moći će da slušaju javni čas gostujućih profesora, koncert profesora, renomirane umetnike, kao i koncerte učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije, polaznika ARLEMM-a i Melodi koncert Divne Ljubojević u Hramu Svetog Ahilija.

Prvi ARLEMM održan je u junu 2010. godine, uz podršku opštine Arilje, a na inicijativu četvoro vrsnih profesora koji su svoja znanja sticali na svetskim konzervatorijumima, sa željom da svoje znanje i iskustva prenesu mladim talentima u Srbiji. To su osnivači i redovni predavači ove škole: Dragutin Mladenović – profesor violine i njegova supruga Natalija Mladenović – profesorka klavira, Milica Mladenović – profesor violine i Milutin Mladenović – profesor violončela. Svi su članovi porodice Mladenović, što se lako da zaključiti, koja je poreklom iz Arilja.

ARLEMM 2012 će se tradicionalno završiti Koncertom ovogodišnjih polaznika škole.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST