Konkurs Uradi nešto! >

Inovativan pristup filantropiji

Krajem aprila Telekom Srbija je pokrenuo novi konkurs "Uradi nešto!" koji se na više nivoa razlikuje od standardnih procedura javnih konkursa. Akcija je, pre svega, pokrenuta kako bi se aktivirali pojedinci, organizacije i ustanove koji imaju ideju kako da promene i poboljšaju život u svojoj sredini.

Potrebno je bilo samo da se registruju na sajtu uradinesto.rs, popune onlajn aplikaciju i predstave svoju ideju putem video klipa ili prezentacije. Uslovima konkursa predviđeno je da za jedan projekat može biti izdvojeno najviše 500.000 dinara. Telekom Srbija je kreirao veb platformu kako bi svim učesnicima omogućio jednostavno prijavljivanje i učestvovanje na konkursu. Prijavljeno je čak 105 ideja iz cele Srbije, odnosno iz 45 gradova i opština. Nakon zatvaranja konkursa, predlozi su bili dostupni i lako pretraživi na veb platformi, tako da su posetioci sajta mogli da ih pregledaju i glasaju za one koji im se najviše dopadnu.

Posetioci sajta su tokom dve nedelje mogli da glasaju i odluče koji će projekti biti realizovani. Pored prijavljivanja projekata, predlagači su imali i dodatni zadatak da obezbede podršku svoje zajednice za ideju koja će doprineti promenama na bolje za celu zajednicu. Građani su, tako, u najvećoj meri ocenjivali projekte prema tome koliko doprinose poboljšanju života u jednoj zajednici. Za prihvaćenih 105 projekata pristiglo je preko 600.000 glasova, što ukazuje na veliko interesovanje građana za ovakvu ideju.

Inovativnost konkursa leži u načinu predstavljanja projekata, čiji su ključni elementi video materijal ili prezentacija pa je, samim tim, akcenat stavljen na vizuelni medij. Isto tako, novinu predstavljaju i sam način apliciranja i odabir projekata, jer se ceo proces odvija na internetu, na transparentan način i uz mogućnost da se popularnost predloga prati u realnom vremenu. Celokupno prijavljivanje projekata, kao i njihov odabir, odvijaju se putem interneta, kroz stalnu interakciju između učesnika, glasača i "Uradi nešto!" tima.

Pobednici prvog konkursa "Uradi nešto!" proglašeni su 16. jula u "onlajn" prostoru, odnosno na Fejsbuk stranici Uradi nešto!, i njima će biti dodeljeno ukupno četiri miliona dinara za realizaciju predloženih ideja. Ideja koja je stekla najviše pobornika i više od 40.000 glasova predviđa primenu sterilizacije pasa lutalica u Zaječaru. Kao prioritetan projekat građani su prepoznali i pokretanje galerije Okean kreativnosti, namenjene promociji mladih umetnika, a zatim sledi inicijativa za otvaranje edukativnog centra u Zrenjaninu. Potom ih, po broju glasova, prate projekti Geodetske tehničke škole u Beogradu za postavljanje klupa u dvorište škole, ZReanimacija – platforma za podršku mladih neafirmisanih bendova, interaktivne table za OŠ "Miroslav Antić" iz Futoga, košarkaški teren za OŠ Branislav Nušić iz Smedereva, inicijativa za čistije selo Jarak i projekat Kancelarije za mlade opštine Bački Petrovac za obezbeđivanje dodatne opreme za realizaciju omladinskih emisija.

Konkurs "Uradi nešto!" ima tendenciju da predstavlja dugoročan vid podrške građanskom aktivizmu, sa namerom da se održavaju dva konkursna ciklusa godišnje.


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST