fotografije: reuters

Masakr u Koloradu >

Krvava premijera Betmena

Deset od dvanaest Holmsovih žrtava odrastalo je u "post-Kolumbajnskoj eri" (nakon masakra u srednjoj školi "Kolumbajn 1999. godine u Litltonu, SAD). Ta deca su od malih nogu bila obučavana da u slučaju opasnosti od napadača sa vatrenim oružjem, momentalno spuštaju roletne, zaključaju vrata, bace se na pod, i ostanu tihi. Niko u toj bioskopskoj sali nije ni slutio da je baš to bio trenutak kada je trebalo primeniti naučeno

Ceo svet je u ponedeljak mogao da vidi Džejmsa Holmsa. Sa drečavo narandžastom kosom, u bordo crvenom zatvorskom odelu, ovaj dvadesetčetvorogodišnjak je odsutno sedeo u sudnici i staklastog pogleda zurio u prazno dok je okružni tužilac Arapaha Kerol Čembers govorila. S vremena na vreme, Holms bi gledao u svoje ruke kojima je 19. jula u Aurori, država Kolorado, u bioskopu na premijeri filma "Uspon mračnog viteza", obučen kao Betmenov neprijatelj Džoker, vatrenim oružjem nasumice pucajući, ubio 12 i ranio 59 osoba. Njegova najmlađa žrtva imala je samo šest godina.

Bilo je to prvo javno pojavljivanje "monstruma iz Aurore" koji se u istoriju upisao – planirano.

METCI I KOKICE: U bioskop je došao naoružan jurišnom puškom "smit end veson AR-15", pumparicom "remington 870" i s dva pištolja "glok" kalibra 10 milimetara. Velike količine municije i oružja počeo je legalno da kupuje još pre dva meseca – preko interneta i lokalnih dilera oružja nabavio je 6000 komada municije. U bioskop je ušao s kupljenom kartom, kao i ostali posetioci, obukao je vojnu opremu, a malo zatim, stavio masku i izvršio masakr.

Premijere su, obično, veseli događaji. Naročito kada je na platnu omiljeni junak, uz koga se odrasta. Jurnjava za kartama, organizacija sa prijateljima, okupljanje, zauzimanje sedišta, a onda – mrak i čarolija počinje. Tu i tamo čuje se krckanje kokica, kikotanje onih koji su tamu bioskopske sale odlučili da iskoriste u intimnije svrhe i poneko "psssst". Ali čarolija traje. Betmen nastupa po šesti put (blokbaster najavljivan mesecima, premijeru upravo ima i u Srbiji). Na snimcima sa Jutjuba možemo videti sa kolikim entuzijazmom (pretežno mladi) ljudi čekaju ispred bioskopa i šta od filma očekuju.

Mnogo pre odjavne špice, publika u bioskopu u Aurori tog četvrtka pomislila je da je uz premijeru upriličen i performans iznenađenja kada se niotkuda u mračnoj sali pojavio čovek sa maskom i bacio suzavac. Publika u susednoj sali verovala je da hici koje čuje dopiru sa zvučnika, sve dok meci nisu počeli da probijaju zid.

Džejms Holms se te večeri, "igrao" stripa o Betmenu "Uspon mračnog viteza" iz 1986. u kojem usamljeni ludak sa crvenom kosom ulazi u bioskop i nasumice ubija troje ljudi, dok ostali beže u panici. Samo, Holms se nije zadržao na tri žrtve. On je pucao i pucao.

Publika na toj ponoćnoj premijeri bila je mlada. Deset od dvanaest Holmsovih žrtava odrastalo je u "post-Kolumbajnskoj eri" (nakon masakra u srednjoj školi "Kolumbajn 1999. godine u Litltonu, SAD). Ta deca su od malih nogu bila obučavana da u slučaju opasnosti od napadača sa vatrenim oružjem, momentalno spuštaju roletne, zaključaju vrata, bace se na pod, i ostanu tihi. Niko u toj bioskopskoj sali nije ni slutio da je baš to bio trenutak kada je trebalo primeniti naučeno.

Džensen Jang nije mogla da poveruje šta se događa, čak ni kada je pod na kome je ležala postao natopljen krvlju. Mislila je da je sve deo dobrog performansa i da je krv, zapravo voda koja se sliva sa balkona. Preživela je zahvaljujući svom dečku Džonu Blanku, vojniku između dva angažmana. Blank je odmah nakon eksplodiranja kanistera sa gasom, gurnuo Džensen na pod i uvukao je pod stolicu, legavši preko nje i šapnuvši joj na uvo da je u bioskopskoj sali "neko s puškom i ubija ljude". Džon Blank nije preživeo Džejmsa Holmsa, baš kao ni Met Mekvin, koji se bacio ispred svoje devojke Samante Jouler i njenog brata Nika i svojim telom ih zaštitio od kiše metaka pomahnitalog ubice.

Ova dva hrabra mladića dve su od dvanaest žrtava masakra u Aurori. Među ostalih deset je Džesika Gavi, mlada sportska novinarka koja je pre samo mesec dana, o ironije, za dlaku preživela sličan događaj u tržnom centru u Torontu, kada je naoružani napadač ubio dvoje i ranio šestoro ljudi.

USAMLJENI ILUZIONISTA: A ko je Džejms Holms?

Usamljenik i navodno natprosečan student, koji je primio stipendiju za doktorske studije za jedan od najkompetitivnijih programa u zemlji – neurologiju. Pre Aurore živeo je u San Dijegu, gde je radio kao savetnik za siromašnu decu. Bio je učenik generacije u srednjoj školi Vestvjuv, ali nije se pojavio na ceremoniji dodele diploma. Njegova porodica i danas živi u dvospratnoj kući u San Dijegu. majka mu je medicinska sestra, otac je menadžer u softverskoj kompaniji, a ima i mlađu sestru.

Diplomirao je neurologiju na Univerzitetu Kalifornija u Riversajdu 2010, da bi se u junu 2011. upisao na postdiplomske studije neurologije Univerziteta Kolorado u Denveru. Pre mesec dana pokrenuo je postupak povlačenja iz škole, ali portparol Univerziteta nije želeo da kaže da li je Holms imao problema na fakultetu, kao ni da li se povukao svojevoljno ili je izbačen.

Inače, nema krivični dosije. Osim jednog prekršaja u saobraćaju, nije imao drugih sukoba sa zakonom. Takođe nema ni dozvolu za oružje (što postavlja pitanja odakle mu dve puške i dva pištolja). Prema informacijama "Denver posta", u svojoj aplikaciji za iznajmljivanje stana u Aurori prošle godine sebe je opisao kao "studenta koji je tih i lak za saradnju".

Ovog proleća upisao se na kurs "Biološke osnove psihijatrijskih i neuroloških poremećaja". Američka medijska kuća "ABC njuz" objavila je ekskluzivni video snimak na kome se vidi Holms kako na naučnom skupu održanom u koledžu Miramar u San Dijegu, priča o "vremenskim iluzijama". Kako je, pomalo nervozno, objasnio okupljenima, to su iluzije "koje vam omogućavaju da promenite prošlost". Holms je još dodao da je nastavio rad svog mentora na subjektivnom iskustvu, koje se odvija u umu, kao suprotnost spoljnom svetu.

Na seminaru je predstavljen kao osoba kojoj su ciljevi da postane istraživač i vrši naučna otkrića, dok u slobodno vreme voli da igra fudbal i strateške igre, a njegov san je da ima svoju mašinu za pravljenje frapea.

Čovek koji je dvadeset četiri godine živeo život uzornog građanina, sebe je na internetu, međutim, predstavljao drugačije – kao belca visokog 1,82 metra, koji trenutno nije u vezi. Takođe je naveo da je atletski građen, ali da ima "mali/prosečno dugačak penis". "Ja sam dobar momak i tražim avanturu za jedno veče ili partnerku za povremeni seks", napisao je Džejms na svom profilu, na kome se takođe nalazi fotografija žene koja zavodljivo liže svoje prste.

Kako su objasnili njegovi nekadašnji školski prijatelji, Holms je u poslednje vreme provodio sve više vremena surfujući internetom, i bio je opsednut sajtovima za pronalaženje partnera. Putem svog naloga na sajtu "AdultFriendFinder.com", pomoću koga korisnici traže zainteresovane za grupni seks, Holms je čak najavio masakr koji će izvršiti.

Uhapšen je odmah posle napada, pored svog automobila parkiranog iza bioskopa, i nije se opirao hapšenju. Zatvoren je u samici u Sentenijelu, u okrugu Arapaho u Koloradu, bez mogućnosti plaćanja kaucije. Jedan od razloga za "poseban tretman" verovatno je i činjenica da ukoliko bi ga umešali među ostale zatvorenike ne bi izdržao ni 24 sata, pošto prema rečima sveže puštenog rezidenta istog zatvora "zatvorenici po čitav dan pričaju o tome kako će ga ubiti. Svi traže priliku za to. Ne misle ni o čemu drugom".

U samici ga stalno nadgledaju stražari, koji se brinu o tome da ne izvrši samoubistvo. On, međutim, prema rečima jednog od stražara, ne pokazuje nikakvo žaljenje. U to smo se uverili i gledajući ga u ponedeljak u sudnici u Litltonu, Kolorado. Ukoliko bude osuđen, Džejms Holms može dobiti i smrtnu kaznu, koja je legalna u toj američkoj državi. Hoće li to išta promeniti?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST